iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Доставчици: Падне ли и един кабел, спираме нета в Перник

Доставчици: Падне ли и един кабел, спираме нета в Перник

Даваме новия закон на съд, заканиха се доставчиците на интернет в Перник. Те са категорични, че ще оспорват новите разпоредби за електронните съобщения, ако в тях остане задължителното изискване за подземна мрежа.


В Перник няма подземна инфраструктура и това ще доведе до катастрофа, скочиха фирмите. Те обявиха, че и ако един кабел падне от стълбовете, спират компютрите в 80-хилядния град.  Тук почти цялата мрежа е надземна. Дори малка част на кабелите на БТК са в тунели, другите са по стълбовете, скочиха местните фирми. Част от големите доставчиците осигуряват интернет и за мобилните компании. Ако те спрат, на практика се блокирват всички абонати.


Изискванията за подземната мрежа влизат в сила със закона от 2007 г. Срок за изпълнение обаче няма, твърди шефът на „Перник лан” Красимир Павлов. Нямало как да стане за три години, защото струва много пари и бюрократични пречки. Фирмите се оплакват, че не могат да получат строително разрешително за копаене. За да вземеш такова от Общината - трябва да представиш документ от собственика на стълбовете, че ти се разрешава да ги ползваш. Проблемът бил, че никой не знае кой е собственика. ЧЕЗ се кълнял, че са нейни, общината твърдяла същото.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.