iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Драма с маршрутките, шест села готови за блокада на пътя за София

Драма с маршрутките изправи на нокти селата и кварталите на Перник. От два дни бусовете за София, обслужващите местните жители са спрени от ДАИ. Стотици хора са си пуснали отпуск, защото не могат да се доберат до столичните фирми, където работят. Кметовете пък се превърнаха в таксиджии и събират с личните си коли закъсали на Руски паметник.

Всички са настръхнали, едва ги удържаме да не излязат на блокада на Е-79, ревнаха управниците на месечната среща с общинското ръководство. Те настояха за спешна среща с транспортния министър.

ДАИ Перник решил да спре специализирания превоз защота не отговарял на изискванията на променения чл. 61 от Наредба 33. Това се прави без предупреждение и то по средата на сключените 5-годишни договори с превозвачите и оставя без алтернативен транспорт хиляди жители на селата и кварталите на Перник, оплакаха се кметовете на кв. Църква, Калкас и Студена. От три години бусове извозват учениците и работещите в столицата от дома им до София.

Драмата настанала този понеделник, когато превозвачите отказали да изпълняват курсовете, защото инспектори от ДАИ ги дебнат на пътя. Около 100 души само от кв. Църква не успели да отидат на работа. Няколко дни платен отпуск си пуснали и живущите в кв. Калкас, селата Студена, Кралев дол и Черна гора. Половината от местното население си изкарва хляба в столични фирми.

Кметовете превозили част от тълпата. Управникът на Студена  Валери Спасов пък тръгнал по спешност към 19 часа в понеделник към Руски паметник, за да спасява закъсали там деца от селото. 10-годишните момиченца учат в художествено школо и всеки ден пътуват. Фирмата, обслужваща линията пуснала бусове до обяд, но после ги спряла, защото я грози глоба от 1 5000 лева и спиране на возилата за половин година. Така хлапетата увиснали на паветата, напразно чакайки маршрутка.

Не можем да работим като превозвачи, проблемът трябва да бъде решен, скочиха кметовете на шест кметства. Според тях ударът идвал преди местните избори, за да оберат те хорското недоволство. Пресметнаха, че местните трябва да плащат 14 лева за транспорт до работа или училище, ако ползват алтернативен превоз през Перник. Сега пътят им излизал 6 лева в двете посоки с директните бусове. Кметовете поискаха общинското ръководство и губернаторът Иво Петров да им осигури среща с транспортния министър и заплашиха, че са готови да спрат с жива верига пътя за София.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.