iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дърво и камък се пука от студ

Перник - висулки снимка: Интернет

Дърво и камък се пука от студ и заради ниските температури е обявен код "оранжев" в цялата страна. Последният ден на януари ни посрещна с полярен студ - минус 29 градуса е температурата в Кнежа.

Още в 5 часа сутринта имаше 11 температурни рекорда в цялата страна, като най-студено утро имаха именно в Кнежа - минус 27.4 градуса, която е близко до абсолютния рекорд за страната на този ден, който също е бил в Кнежа през 1942 г. - минус 28.0 градуса. Заради студа детските градини и ясли в града няма да работят до края на седмицата, училищата са с намалени учебни часове.

В почти цялата страна учениците ще си останат вкъщи и няма да имат учебни занятия заради студа. На някои места учебният ден ще започне по-късно.

В 8 часа вече в 15 града в страната температурите станаха рекордно ниски. В София  последният ден на януари посрещна с минус 22 градуса, а в Чирпан, където вчера - 30 януари, бе най-студено от цялата страна с минус 24 градуса, днес - 31 януари, утрото бе още по-мразовито, с минус 26 градуса, съобщават още синоптиците на НИМХ към БАН.

Метеоролозите прогнозират и силен вятър в Бургаска, Варненска и Добричка област.

Според прогнозата и в следващите дни времето у нас ще се задържи изключително студено. Синоптиците предупреждават да не пренебрегваме съчетанието на студ, сняг и ветровито време.

Специалисти съветват при тези изключително ниски температури да се вземат и съответните предпазни мерки. Организмът се изтощава по-бързо, а защитните му сили се възстановяват по-бавно. Вдишването на студен въздух е особено болезнено хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън.

Най-ниската температура в населено място е регистрирана през зимата на 1947 г. в град Трън - минус 38,3 градуса по Целзий.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.