iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дублират резервациите на туристите по морето

Дублират резервациите на туристите по морето 09_1441101111

От дублирани резервации и несъответствие между обявите в интернет и действителността в хотелите са се жалвали най-често през това лято туристите в приемните на Комисията за защита на потребителите, като освен това по традиция в чашите на курортистите са попадали разредени питиета, а при една от проверките е установено, че алкохолният градус на напитката надхвърля значително обозначеното на етикета.

Общо 15 заведения по морето са били затворени през отминаващият летен сезон заради нелоялни търговски практики, още толкова кръчми са пуснали кепенците в страната. Това стана ясно от думите на председателят на комисията Димитър Маргаритов, който отчете дейността на ведомството през изминалите летни месеци. За този период са направени 1470 проверки по Северното Черноморие, от които над 300 в хотели и 1090 в заведения, като написаните актове са 95. В курорти на област Бургас има 1330 проверки, от тях 975 са в заведения и 335 в хотели, а актовете са 110. Според Маргаритов има спад на нарушенията на търговците спрямо правата на потребителите в сравнение с летните сезони от предходни години.

Липсата на категоризация също е сред срещаните проблеми, с които се сблъскват туристите у нас, а друг любим трик на ресторантьорите е

цените в менюто да бъдат написани само в евро

В българските хотели често няма условия за посрещане на хора с увреждания.

Независимо от недостига на туристи през този летен сезон по морето, жалбите на тези, които са се подлъгали от ниски цени и евтини оферти не секват, съобщават от постоянната приемна на КЗП във Варна. Туристите най-често се оплакват от недружелюбното отношение на персонала, твърдят хотелиерите. Причината според тях, е в липсата на качествени кадри. „Вместо да накарат своите гости да пъхат с мигли от изумление при всеки прдугаден жест и мигновено изпълнение, наетите за мизерни заплати работници едва ли не се сърдят, когато им поискат услуга или направят нетрадиционна поръчка”, обясняват браншовици. Продължават оплакванията и от лоша хигиена, неоправдано високите цени в заведенията на плажа, на шезлонги и на чадъри. Често липсва информация за цените и грамажите в менютата. Наскоро в хотел във варненски курорт рускиня вдигна страхотен скандал,

заради несменени чаршафи в стаята

както и за непочистената от камериерката баня. Друг неин сънародник пък изхвърли телевизора си през терасата, а след това се жалва, че хотелът нямал нужната му спортна програма. Често туристи връщат сервираните им порции с претоплена манджа, като си искат прясна и качествена храна. “Контролът и през това лято е насочен в посока храната да е качествена и безопасна за здравето на хората.

Нерегламентираната продажба на напитки, сладолед и хранителни продукти по плажовете във Варна и курортите около града обаче продължава въпреки зачестилите проверки, коментираха от ОДБХ във Варна.

Веднага след края на летния сезон проверките на КЗП продължават в търговските обекти около училищата, като акцент в тях ще бъде продажбата на цигари на непълнолетните. От комисията ще следят стриктно и за детските екскурзии, като експертите са готови да съветват директорите на училищата кои са надеждните туроператорски фирми.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.