iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Двоен празник отбелязаха жителите на град Трън

Двоен празник отбелязаха жителите на град Трън 10_1476543294

Двоен празник отбелязаха жителите на град Трън, като на 14 октомври православната църква почита паметта на българската светица Петка Търновска, закрилница на децата, семейството и рода. По стара традиция на Петковден жителите на Трън тържествено отбелязват и своя празник на града. Поверието гласи, че в този ден трънските дюлгери се прибирали от гурбет, а по това време и реколтата била събрана от полето.

Специални гости на празника бяха областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник и кмет на град Перник д-р Вяра Церовска, народният представител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и организационният секретар на областната структура на партията Владислав Караилиев.

„Хората на Трън сте горди и борбени с планински дух на българи, които пазят родовете си и увековечават традициите си. Град Трън, заедно с неговия кмет, вече над 10 години запазват и развиват по един много добър начин човешката и социална общност. Успяват да предават и възпитават любов и самочувствие в децата на града. Над 5000 са жителите в общината, в училището учат 300 ученика, а децата в детската градина са 100 и те живеят и осмислят живота си с начина, по който работи, живее и се развива градът им - с красота и достойнство“, заяви в празничното си слово Ирена Соколова.

Тържествата в града започнаха рано сутринта с празнична литургия в скалния параклис "Света Петка". След богослужението бе раздаден празничен курбан за здраве. Събитието продължи с празничен концерт с участието на солисти от Ансамбъла на въоръжените сили и много гост изпълнители.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.