iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Екарисажите може да спрат да работят

Екарисажите може да спрат да работят 10_1414756249

Заводите за изгаряне на мъртви животни у нас спират работа от 1 ноември т.г. Това съобщиха вчера собствениците им. По този начин държавата може да се окаже осеяна от животински трупове в условията на епидемия от син език.

Рискът при подобна ситуация е засилване на епидемията.

Ако заводите спрат да работят единствената алтернатива остава животните да се заравят в ями край селата.

У нас има два екарисажа - в Шумен и Варна. Те спират работа, защото почти година министерството на земеделието не им е превело и стотинка. А само синият език по официални данни погуби над 26 000 овце, 300 говеда и над 100 кози. Според частнопрактикуващи ветеринари мъртвите животни всъщност са около 50 000, защото отглежданите в задните дворове по селата често не са маркирани и ги няма в официалните регистри.

„Последното ни разплащане беше миналата година. Агенцията по храните (БАБХ) ни дължи около 4 милиона лева само на екарисажа в Шумен. В нормална обстановка, когато няма бум на заболявания, нашето предприятие събира и обработва около 350-400 тона умрели животни месечно. Когато има усложнена обстановка, както беше през август с болестта син език, достигат 700-800 т. Във Варненския екарисаж се събира същото количество животни“, каза вчера Мирослав Александров, шеф на шуменския екарисаж.

Шефът на БАБХ Пламен Моллов определи кризата с екарисажите като силно обезпокоителна. Той уточни, че е изпратил вече 10 доклада до министерството на земеделието с искане ведомството да плати на заводите. „Ситуацията е изключително обезпокоителна. Българската агенция по храните е само чекмедже за пари между Министерството на финансите, Министерството на земеделието и двата екарисажа в Шумен и Варна“, коментира Моллов.

Нужните пари за двата екарисажа са 10 млн. лв. Заложени са в бюджета, но в сметката на Министерството на земеделието и не са преведени на БАБХ, поясни Моллов.

От министерство на земеделието отвърнаха, че не разполагат с въпросните средства, но са ги поискали с актуализацията на бюджет 2014.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.