iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Филм разказва за живота на бежанците

Филм разказва за живота на бежанците 12_1449653049

Един 15-минутен видеоразказ, дело на екип на "Фотофабрика”, хвърля един по-различен поглед върху случилото се миналата година на 15-ти септември в учлището в село Калище и съдбата на децата на бежанците. Филмът се казва „Непознатият друг” и вади на светло причините, за да се стигне до конфликтната ситуация там.

Авторът на продукцията Боряна Телбис е заснела не само тъжните лица на бежанци и местни хора, но е дала възможност на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров да проследи целият проблем от самото му начало, за обясни причините, довели до него.И след като страстите, особено след извеждането на бежанците от Националния детски екологичен компплекс, са поутихнали, е вече възможно да се види по-скопокойно и по-справедливо случилото се.

Можеше ли конфликтът да бъде избегнват, възможно ли бе да се спестят всички нападки не само срещу местните хора, които отказаха да приемат в училището децата на бежанците, а и срещу кметът Станимиров, срещу когото дори бе заведено дело за дискриминация. Да, ако държавата си бе свършила работата както трябва, споделя кметът на Ковачевци. Защото не е нормално, кметът на общината, носещ отговорност за всичмко случващо се тук, да научава в последния момент и то от медиите, че към селото пътуват автобуси с бежанци, които ще бъдат настанени в НДЕК.

„Трябваше ми много малко време, за да мога все пак да предупредя местните, че пристигат хора, които бягат от войната и които вероятно ще се нуждаят от помощ. И бе проявено нужното разбиране, защото през цялото време на престоя всички в селото се грижихме да има осигурена лекарска помощ в случай на нужда, хранителни продукти, лекарства” – спомня си кметът.

Можеше ли да го няма инцидентът, станал на 15-ти септември 2014 година? Да, ако от Държавната агенция за бежанците са предупредили местната власт, че има 12 деца, които ще трябва да ходят на училище. Ако са били взети мерки, тези деца да понаучат български, ако са им били осигурени необходимите пособия, защото българският буквар на малчугани от чужд произход не върши работа, ако е било уточненено предварително кое от тях в кой клас трябва да продължи образованието си и дали в онзи момент това изобщо е било възможно да се случи. Нито от Агенцията, нито от РИО на МОН обаче са направили това. Напротив, общинската управа е била заблудена, че децата на бежанците няма да учат тук. Така в крайна сметка се стига до сблъсъкът, който създаде на ковачевчани и родителите от Калище негативният образ в медиите. А ние просто водехме битка за запазване на единственото училище в общината, поясни кметът Станимиров.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.