iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Финансират проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта

Финансират проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта 09_1411042837

Има няколко програми за трансгранично сътрудничество. Те са "България - Сърбия", "България - Турция" и "България - Македония". За тях Министерството на регионалното развитие(МРР) е Управляващ орган.

Средствата за тях се отпускат от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. Общият бюджет, с който Програмата ще финансира двустранни проекти от пограничните райони за нови програмен период ще бъде над 34 млн. евро.

Над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз. Програмата финансира проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта. Пограничната зона, допустима за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, обхваща общо 13 области от двете страни на границата. От българска това са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил, като в този програмен период ще може да бъде финансирана и област Враца. Проверихме в някои от областите как се работи в тази посока.

Берковица до сега не е използвала напълно възможностите па програмата за трансгранично сътрудничество, макар че има няколко реализирани проекта. Първо от програмата се е възползвало Читалище "Иван Вазов 1872", като е реализирало идеята си за "Изграждане на алея на приятелството", съвместно със сръбския град Зайчар през 2011 година. През 2012 г. отново читалището е партньор на сръбската неправителствена организация "Протекта" от град Ниш за "СЪЗДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННО-КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ /ИКК/ - БЪРЗ СТАРТ В ГРАДОВЕТЕ БЕРКОВИЦА И НИШ". Проектът бе на стойност 159 хиляди лева. Основните дейности бяха насочени към бизнеса. За целта бе проведено обучение по програмата "Бърз старт" на десет представители от различни браншове от Ниш и Берковица, бе създадена триезичена уеб базирана информационна система и сайт в помощ на бизнеса, бяха обучени работещите в десет предприятия по програмата "Бърз старт", чиято цел е изучаването на слабите страни и усъвършенстването на процесите така, че да се повиши ефективността и качеството на извършваната дейност.

Последният спечелен проект по програмата за трансгранично сътрудничество е със Сърбия, а договорът бе подписан в МРР в края на юли тази година.

"От страна на Берковица ще бъде ремонтиран стадион „Мрамор” в града, за което се отпускат средства на стойност 1 258 985 лв. Ще се изгради комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, рехабилитация на съблекалните, изграждане на тенискорт и футбол на малки врати, както и ремонт на двата стадиона. Срокът на договора е една година."- каза пред сътрудника на Радио ВИДИН Петя Генова Радослав Найденов, заместник- кмет на Община Берковица.

Неотдавна се проведе финална среща на Съвместната група за разработване на Програмата за трансгранично сътрудничество по Иструмента за предприсъединителна помощ между Република България и Република Сърбия за програмен период 2014-2020 г. На срещата бе представен, обсъден и одобрен окончателния вариант на Програмата за ТГС по ИПП България - Сърбия за втория програмен период. Дни по-късно се състоя последваща среща с представители на ръководствата на общини от област Видин - Белоградчик, Чупрене, Димово, Макреш, Грамада и Брегово и окръг Зайчар - Княжевац, Бор, Кладово, Неготин и Сокобаня с вече установени партньорски взаимоотношения. Домакин на събитието бе Агенцията за регионално развитие Източна Сърбия /РАРИС/ - Зайчар. На срещата присъства и Борис Николов, кмет на Община Белоградчик. С него разговаря Иванка Петрова.

"Тези проекти са една прекрасна възможност за страните членки на ЕС. Скоро се проведе ползотворна среща от междурегионално ниво. За нашата община имаме подадени три проекта. По единия от тях сме партньор със сръбската община Княжевац, а той е свързан с противопожарната безопасност. Имаме и подаден проект за изграждането на воден атракцион в Белоградчик, в близост до спортната ни зала." - каза за "Актуално" Борис Николов.

По проектите за трансгранично сътрудничество се работи усилено и в Община Лом. Владимир Недев разговаря с Наталия Стефанова, старши експерт отдел "Хуманитарни дейности и международни отношения" към Община Лом.

"Община Лом работи много успешно по програмата за трансгранично сътрудничество по програмите "България- Сърбия" и "България- Румъния". Чрез тези програми имаме възможност да подобрим инфраструктурата на града ни." - каза Наталия Стефанова.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.