iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Фондация „П.У.Л.С.” представи предстоящите си дейности

Фондация „П.У.Л.С.” представи предстоящите си дейности 06_1435507293

На 26 юни 2015 г. екипът на Фондация „П.У.Л.С.” представи предстоящите дейности по проект „Осведоменост и креативно мислене – път към промяната!”. Този проект е финансиран от Фонд за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

Основната цел на проекта е да се развие цялостно и иновативно повишаване на информираността и превантивния подход към здравните и социални въпроси, свързани с употребата на наркотици, да се обменят добри практики, да се пренесе донорската експертиза и в България и да се засили международния диалог по отношение на наркотиците.

26 юни е и Световен ден за борба с наркоманиите. Този ден се отбелязва от 1988 г. с резолюция на общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. На 26 юни всяка година хората по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията и създаване на международно общество без наркотици.

Зависимостта към наркотични вещества продължава да е изключително сериозен проблем за обществото ни. Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви. Статистиката сочи, че 8,6% от българите на възраст между 15 и 64 години са употребявали психотропни вещества поне веднъж в живота си.

Наличните данни и продължителните наблюдения показват, че в България най-проблемното вещество е хероинът. Броят на употребяващите хероин продължава да се увеличава, макар и с по-умерени темпове, отколкото в средата на 90-те години. Употребяващите хероин в България са между 20 000 и 30 000 – по данни на Национален фокусен център по наркомании, 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

От 2004 г. екипът на Фондация „П.У.Л.С.” извършва дейности по Програма за намаляване на здравни щети сред инжекционно употребяващи наркотици. Основна цел на програмата е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ/ СПИН сред една от-най-рисковите групи от хора- зависими от наркотици. Към организацията съществува Дроп-ин център- нископрагова служба, част от програмата на организацията за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и минимализиране на вредите от употреба на наркотици.

Общият брой клиенти по програмата през 2014 г. е 169 /136 мъже и 33 жени/. Екипът на организацията е раздал 5728 комплекти за безопасно инжектиране, 6910 презервативи, 1054 лубриканти и 491 здравно-образователи материали. 32-ма клиента са изследвани за ХИВ, 28 за Хепатит В, 32-ма за Хепатит С и 31 за Сифилис. От тях 14 клиента са с положителен резултат за Хепатит С.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com