iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фойерверките и пиратките паникьосват домашните любимци

Фойерверките и пиратките паникьосват домашните любимци 12_1451384371

Между Коледа и Нова година има най-много изгубени домашни любимци, като причината за това са фойерверките и пиратките, които предизвикват силен стрес и паника при животните. Това сочат наблюденията на специалистите от организацията за защита на животните „Четири лапи“. „При пристъп на паника дишането се учестява, животното може да загуби ориентация и да иска да се скрие възможно най-бързо в най-близкото място, което счита за достатъчно сигурно“, обяснява д-р Марина Иванова.

Експертите на организацията съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка и да спазват няколко основни правила – извеждане за кратко по светло, на повод и само на познати места. Екипирането на домашния любимец със светеща каишка или проследяващо устройство също е добра идея.

От „Четири лапи“ припомнят, че най-сигурният начин да бъде направена връзка между кучето и неговите собственици е идентифицирането на животното с микрочип.

При пристъпи на паника вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да осигурите спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Можете да понижите нивото на стрес и като го галите и му говорите успокоително. От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.