iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фойерверките за торта били отровни

Фойерверките за торта били отровни 12_1450113930

Фойерверките, с които украсяваме тортите за рождените си дни, са отровни, каза инспектор Мирослав Йотов. Той допълни, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила над 50 магазина, в които повечето свещи, наречени още фонтани, се оказали с повече взривно вещество от позволеното.

„Получихме много сигнали за деца, които са се отровили или обринали от тези свещи, затова направихме спешна проверка и се оказа, че повечето от тях, особено по-евтините, съдържат над допустимите 5 милиграма взривно вещество“, обясни Йотов.

По думите му те са много опасни, защото обикновено ги използваме за детските торти, а докато горят, веществото пада върху тортата и после го ядем. „Всички неизправни свещи са иззети и унищожени“, категоричен е инспекторът.

ДАМТН и КЗП пък тръгнаха по магазините да проверят безопасността на детските стоки, които са най-желани преди празниците.

„Ще се съсредоточим над едни от най-опасните като детски дрешки, столчета за кола и колички“, обясни зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

По думите й през 2015 г. двете институции са събрали над 6 млн. лева от нелоялни търговци, като са извършили над 90 000 проверки.

„Едни от най-честите нарушения са при играчките за шега и тези за деца до 3-годишна възраст“, допълни тя.

При последните проверки инспекторите се натъкнали на запалки с нестандартна форма, които определят като много опасни, защото не знаеш откъде се пали и откъде ще излезе огънят.

При бебешките стоки пък се следи най-вече за това дали детето може да се прещипе някъде, да пропадне, докато седи, или да изяде част от креватчето си например.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.