iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гласувайте задължително! Гласувайте безплатно!

Гласувайте задължително! Гласувайте безплатно! 10_1412368173

Попаднахме на интересна статия за "Гласуване с невалидна бюлетина или не гласуване въобще" - по-долу е текста. Всъщност по-важно е да се отиде до избирателните секции и да се гласува, за да запазим националното си единство, да преборим платения, манипулирания вот. Има значение когато гласувате - така поне ще изберете по-малкото зло, ако нямате предпочитания. Ако един глас не значи нищо, то нямаше да го купуват и продават! Гласувайте безплатно и направете инвестициите на "пазаруващите гласове" губеща инвестиция! Статията по-долу е интересна, но всъщност трябва да гласувате с валидна бюлетина - изберете вие някой, отколкото другите да избират вместо вас!

Гласуване с невалидна бюлетина или не гласуване въобще

За голяма част от избирателите това са единствените възможности за избор.
Много хора казват че народа не бил се осъзнал. Това не е вярно мнозинството от народа отдавна е разбрало най-важното всички политици са напълно еднакви и реално на изборите не избира нищо.
Напоследък на много места се говори за мотото “ако изборите променяха нещо, те щяха да са забранени”. Да това е точно така изборите не променят нищо те сменят само лицата, но всичко си остава напълно същото. Много хора си казват че когато изборите няма да променят нищо няма значение какво ще се направи на тях. Въпреки че изборите не променят нищо те може да бъдат използвани да улеснят промяната. Това може да стане ако те бъдат използвани за да лишат бъдещото управление от легитимност поставяйки го в много по-неизгодна позиция при предстоящите нови протести. Не че изборите биха променили нещо сами по себе си, но те биха могли да улеснят бъдещата борба като отслабят противника. Както недействителните гласове така и не гласуването преследват тази цел. Най-хубавото е че вече се говори за след изборите. Вече е започнал процеса на само организиране на протести текат няколко инициативи за протест още в изборната нощ. Това е пътя за промяна и този протест трябва да е само началото на една нова и много по масова вълна на недоволството. Изборите не са края на борбата а те са единствено и само началото. Който и колкото депутатски места да спечели неговите проблеми тепърва трябва да започнат с края на изборите.
Остава въпроса се пак какво да се направи да се гласува с протестен недействителен глас или изобщо да не се гласува на предстоящите избори който не избират нищо.
Всеки искащ промяна трябва сам да си отговори на този въпрос и да реши какво да направи. Нека всеки помисли сам да анализира и двата варианта да оцени плюсовете и минусите на всеки един от тях и да реши как ще постъпи. Каквото и да реши всеки нега да го направи защото вярва че това е най-доброто решение, а не защото някой му казва че това е най-доброто.

Разликите между недействителният глас и не гласуването са :
1.Протестният вот за разлика от не гласуването е явно и недвусмислено изразена позиция която не оставя никакво място за тълкуване.
2.Протестен вот с огромна масовост(примерно над 50-60%) е нещо ново в световен мащаб няма как да остане незабелязано и няма как да не предизвика сериозен отзвук.Докато много ниската избирателна активност е нещо което е факт в много от страните включително и у нас и вече не трогва почети никой.
3.Много хора си казват ако ние гласуваме с недействителна бюлетина гласът ни може да бъде подменен. Нека поразсъждаваме малко върху това.
Ако не гласуваме въобще дали след края на изборния ден някои от комисията не може да се разпише вместо нас на списъка и да добавят бюлетини разпределени по равно за всички партии представени в комисията. Нима има начин да проверим дали сме гласували след изборите? Колко човека биха проверили? Ако се окаже че някой е гласувал вместо нас дали ще е лесно да се докаже че не сме гласували ние?
Някой казват че някой от комисията да пусне глас вместо нас без да сме гласували е много по-трудно отколкото да бъде подменена недействителната бюлетина с която сме гласували. Дори и това да е така, ако гласуването с недействителни гласове e масово няма как да бъдат подменени всички протестни гласове. Дори и вероятността точно нашия протестен глас да бъде подменен да е голяма, няма как всички останалите протестни гласове няма да бъдат подменени.
Каква полза ако точно нашият глас не бъде подменен, но и ако и не бъде ясно и недвусмислено изразен? Искаме ли после да оставим възможността някой да тълкува нашето не участие по всякакви начини, но не и по начина който ние е сме вложили в него?
Какво е по-добро ясно и не двусмислено изразена позиция на 70-80% от имащите право на глас чрез протестен недействителен глас намалена до 60-70% чрез фалшификации и манипулации или 70-80% не гласували за които ще се обяснява как били прекалено заети за да гласуват, отишли на екскурзия защото времето било прекалено хубаво или били не заинтересовани и затова не гласували.Нека всеки се замисли в кой от двата случая бъдещото управление ще по-нелегитимно.
Единственото смислено нещо на предстоящите избори е това управлението да бъде лишено от легитимност, като се обяви и докаже ще то не е избрано от мнозинството гласоподаватели, не ги представлява, избрано е въпреки тяхната воля и следователно няма как да бъде наречено демократично.

Автор Diana Dineva

п.с. ГЛАСУВАЙТЕ С ВАЛИДНА БЮЛЕТИНА! Изберете ВИЕ, за да не избират вместо ВАС!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.