iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Големите реки може да прелеят

Големите реки може да прелеят 01_1422631867

Има опасност от наводнения и урагани има за цялата страна, като големите реки са на път да прелеят. Очаква ни и силен вятър от юг, който ще вилнее с над 100 км/ч, предупредиха синоптиците.

Спецзвено към екоминистерството ще работи 24 часа без почивен ден, за да предотврати наводнения и бедствено положение през почивните дни, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Активираме Оперативното звено, за да следи нивата на реките, като най-голямото повишение във водните нива се очаква на 1 февруари”, уточни Василева.

По думите й данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) показват, че водните количества на реките са около и над праговете за високи води.

„Прогнозираните валежи на места в източните и южните райони за 31 януари и 1 февруари са от 40 до 60 л/кв.м. Най-голямото повишение на водните нива се очаква да бъде в първия ден на новия месец”, допълниха от ведомство.

Системите за ранно предупреждение за Марица, Тунджа и Арда показват, че реките Сазлийка и Тунджа в средното си и долно течение са рискови и водата е изпълнила коритата им, затова трябва да се следят. Колкото до Арда, системата е категорична, че тя е на прага да прелее.

Тенденцията към покачване на водните нива ще се запази и още от днес рискови са Провадийска, Камчия, Дяволска, Велека, Чепинска, Пещерска, Въча, Девинска, Чепеларска, Тунджа, Сазлийка, Арда, Бяла, Струма, Места, Доспат и др.

„Оперативното звено в министерството извършва всекидневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, както и на хидроложката прогноза за река Дунав и прави всекидневен анализ на прогнозата за времето.

Информацията се изпраща до всички областни управители, МВР, както и до Гражданска защита”, допълниха от министерството.

Освен валежите, които застрашават реките и язовирите от преливане, през нощта срещу 1 февруари в страната ни ще вилнее и южен ураган с над 100 км в час. Заради него в цялата страна с изключение на Видин е обявен жълт код за силен вятър.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.