iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Големият актьор Георги Русев си отиде от този свят

Георги Русев

Големият български актьор  Георги Русев си отиде от този свят днес следобед.  

Една от най-великите фигури в българското кино и най-успешен директор на пернишкия театър  почина в дома си днес следобед на 82-годишна възраст, съобщиха негови близки. .

Георги Русев е роден в село Костенец, Ихтиманско. Баща му е свещеник, преселник от Македония. През 1952 г. завършва тогавашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Започва актьорската си кариера в Драматичния театър в Пловдив. Продължава за няколко години в софийския Младежки театър, за да се установи в Пернишкия театър между 1966 и 1990 г.

 13 години от 1977 г.  Георги Русев беше директор на Драматичен  театър "Боян Дановски" .  През това време театърът беше удостоен с множество национални награди: За спекгакъла "На дъното" от Максим Горки Леон Даниел получи награда  за най-добра режисура, Екатерина Енева - за сценография; Крикор Азарян беше с І-ва награда за "Опит за летене" от Йордан Радичков; Еди Шварц - за Покана от Париж" на Панчо Панчев, Здравко Митков - за "Цялата истина за св. Георги" от Милко Милков и за "Рейс" от Станислав Стратиев; голямата награда за "Марвашки песнивец" на Историческия преглед във Велико Търново на режисьора Христо Христиов; на Младен Киселов за режисура на спектакъла "Суматоха" от Йордан Радичков и мн. др.

В тези спектакли Георги Русев взимаше винаги голямо участие и напълно заслужено беше отличаван с най-престижни награди за прегледи и други форуми.

Директорството му се съпътстваше с високи професионални оценки както за работата, така и за творческите му изяви в стотици роли. Беше  удостоен и със званието "народен артист". Заслужено е обявен за почетен гражданин на Перник.

Георги Русев е сред основателите на Малък градски театър "Зад канала" през 1990 г., като през последните години приема роли и в Театър 199, в частния "Алтернатива" и в Народния театър.

Той играе и в киното, като дебютира през 1966 г. във филма "Началото на една ваканция". Участва в много от емблематичните български филми от 70-те и 80-те години на миналия век. Незабравими по своя колорит са ролите му от "Селянинът с колелото", "Дами канят", "Вчера", "Матриархат", "Преброяване на дивите зайци" и "Опасен чар", "Изпити по никое време", "13-ата годеница на принца".

През 2006 г. Георги Русев е удостоен с почетната награда "Аскеер" за цялостно творчество.

Поклон пред светлата му памет!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.