iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Горим с екскурзии заради самолетните билети

Горим с екскурзии заради самолетните билети 04_1430397611

Масови туристи се оплакват от самолетните екскурзии, организирани от наши туроператори. Проблемът е, че са продавани нереално много билети, които не отговарят на свободните места на борда на самолета.

Така много хора са изгорели с почивките си, тъй като полетът им е бил сменен за друга дата заради недостиг на места в самолета. Това съобщиха за „Новинар” от Европейския потребителски център. „Сигналите обикновено са за недопускане на борда. На потребителите се продават много места за един и същи полет, без реално да има капацитет на борда за тях. „Много често клиентите се оплакват, че отиват на аерогарата в деня на пътуването и едва тогава разбират, че поради недостиг на места полетът им е сменен за съвсем друга дата”, обясниха от центъра.

Експертите посъветваха да бъдем изключително внимателни и да се информираме предварително дали полетът, който ни е резервиран по-рано, реално не е отменен.

„Съветваме потребителите да се свържат с туроператора 1-2 седмици преди пътуването, за да бъдат сигурни, че всичко ще бъде по план”, допълниха от потребителския център. По думите им от началото на годината е имало и много оплаквания за изгубени багажи и закъснели самолети.

„Понякога полетът е изцяло сменен – на място на аерогарата се оказва, че няма да бъде директен, което губи часове на хората и те остават недоволни”, казаха още експертите.

Според тях организираните автобусни почивки са били най-безпроблемни. Никой не се е оплакал и от пътуването си с влак.

„От началото на годината нямаме сигнал, подаден срещу автобусен или жп транспорт”, изтъкнаха от потребителския център.

Румен Драганов: Плащаме за едно, а получаваме друго

Най-често срещаните проблеми при организирани пътувания с обща цена са несъответствията между обещаното в брошурата и полученото. Това обяви шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Фокус.

По думите му друг проблем е това, че една част от клиентите подписват договорите си без особена взискателност „Клиентите са несериозни по отношение на договорната част. Те не четат внимателно договорите си, подписват ги „на сляпо“. Хората трябва да бъдат внимателни, защото тези документи служат след това в съда”, подчерта Драганов.

Той допълни, че законодателството в това отношение у нас все още не е достатъчно съвършено и няма гаранционен фонд, който да гарантира правата на туристите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.