iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Готвят нов режим за достъп до Духлата

Нов режим за достъп до пещерите в района на село Боснек – „Духлата”, „Академик” и „Пепелянката” ще бъде предложен за утвърждаване, с цел осигуряване на засилен контрол на пещерите, съобщиха от РИОСВ-Перник.

Това е решено на работна среща, състояла се в инспекцията на 16 февруари. В нея са участвали представители на Института по спелеология, на Управителния съвет на Българската федерация по спелеология и кметския наместник  на с. Боснек Роза Панкева. В разискванията е обсъден режимът на достъп до пещерите, както и начините за засилване на контрола за посещения.

Видно от съвместна Заповед № РД-104 от 01.11.2010г. на директора на РИОСВ-Перник и Заповед №79 от 02.11.2010г. на директора на ДПП „Витоша”, посочените пещери са определени като пещери с контролиран достъп на посетители, но явно това не е достатъчно. Затова се обмислят нови мерки. Сред тях се предвижда и изрично упълномощаване на ръководителите на групите от пещерните клубове, към които принадлежат. 

Освен грижа за пещерняците и особено за любителите, мерките са насочини и към ограничаване на безотговорните и престъпни посегателства срещу природното богатство на пещерите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.