iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гражданите не присъстваха на общественото обсъждане на програмата за финансово стабилизиране на община Перник

Гражданите не присъстваха на общественото обсъждане на програмата за финансово стабилизиране на община Перник 08_1471928571

Нито един гражданин, като частно лице не дойде вчера на общественото обсъждане на програмата за финансово стабилизиране на община Перник. Традиционно перничани „отписаха” и този важен проблем за града ни. Очакваше се с оглед на важността на програмата да има граждани, които да дойдат и да дадат предложения или дори да критикуват нещо, ако не им харесва в нея.

„Програмата има за цел постигане на финансова устойчивост и стабилност чрез повишаване събираемостта на приходите и подобряване на ефективността на разходите” – каза зам.кметът Владислав Караилиев. Той поясни, че основната цел на програмата е тя да помогне Перник да излезе от групата на общините с най-тежко финансово състояние. Програмата е с тригодишен срок на действие. Основните мерки в приходната част са: увеличаване данъка върху възмездно придобиване на имущество от 2% на 2,5%;от тази мярка се очакват допълнително 600 000 лева за трите години. Втората мярка е увеличаване на събираемостта от данъка върху недвижимите имоти от 67 на 72% - това възлиза на допълнително 520 000 лева за трите години. Ще се работи за увеличаване на данъка върху превозните средства от 58 на 68 % като тук се очакват общо 75 000 лева допълнително. 700 000 лева се очакват от въвеждането на Синя зона.Общо от изпълнение на мерките от приходната част се очаква за трите години да постъпят допълнително над 6 милиона лева. Някои от основните мерки по отношение намаляването на разходите са: намаляване на разходите на възнаграждения в Общински съвет на всеки 6 месеца, очакваните икономии са в размер на 105 000 лева. Намаляване на разходите за персонал в размер на 205 000 лева. Намаляване на разходите за неустойки, съдебни обещетения в размер на 280 000 лева. Ще се избере нов изпълнител на доставка на ел.енергия, като се очаква и тук да има сериозно намаление на сумите. От мерките в разходната част се очаква за трите години да има икономии над 4 милиона лева. 10 225 000 лева са общо очакваните икономии от мерките в програмата по приходната и разходна част.

Бившият председател на Общинския съвет Милан Миланов беше единственият, който изказа мнение, че тази програма няма да реши проблемите на общината. Трябва да се търсят начини да се водят разговори и с народните ни представители и общинската управа да излезе с решение да се иска от държавата повече помощ за дейности, които в момента са общински, а са били държавни. Той посочи като такива Двореца на културата и Профилакториума. Повече от един милион лева дава всяка година общината за дейности, които са държавни в повечето общини в страната и получават средства от държавния бюджет.

Зам.кметът Караилиев каза, че на електронната поща на общината са постъпили две предложения от граждани – в едното се предлага да се вдигнат местните данъци, а в другото да се намалят заплатите на общинските съветници.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.