iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Грипът приближава

Грипът приближава 12_1449311741

Грипната епидемия ще ни изненада точно за Нова година, като тя ще настъпи в началото на януари. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова и увери, че към момента вирус на грипа все още не е изолиран нито у нас, нито в Европа.

По думите на проф. Кожухарова хората, които сега се оплакват от главоболие, висока температура, хрема, кашлица и втрисания са пипнали рота или аденовируси, който причиняват настинки и остри респираторни заболявания. Симптомите им с инфлуенцата са сходни с тази разлика, че при нея заразеният изпитва остри болки в мускулите, а заболяването го поваля на легло за часове.

Грипните ваксини за този сезон включват пандемичния вирус AH1N1 „Калифорния“, популярен повече като свински, AH3N2 „Швейцария“, който е нов, изолиран е преди по-малко от три години и хората все още нямат имунитет към него, както и „Калифорния”.

Хората да не се самолекуват и да отидат на лекар, ако почувстват типичните неразположения, защото грипът може да доведе до пневмония в резултат на неадекватно лечение, да удари бъбреците и дори сърцето, предупредиха епидемиолози.

От Световната здравна организация припомниха, че новият грип „Швейцария”, който се очаква да предизвика епидемията този сезон в Европа, включително и у нас, може да мутира и ваксините да се окажат безсилни.

Между 2000 и 3000 души всяка година у нас умират от пневмония след усложнение от грип. Независимо от тази немалка цифра, по малко от 3% от населението у нас се ваксинира. Едва 180 000 противогрипни ваксини са продадени миналата година, което показва, че само двама на близо стотина си слагат инжекцията срещу заразата. Дори да сме решили да се имунизираме, вече е късно.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

24-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com