iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И днес може да има наводнения

И днес може да има наводнения 09_1410945080

Днес валежите в страната продължават. Жълт код е обявен в 10 области. Той е за интензивни валежи., като от МОСВ предупреждават, че има възможност за нови наводнения.

Жълтият код е в сила за области Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Бургас.

Очакваните количества ще достигнат до 20-30 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В сряда през деня валежите в страната ще отслабват, но няма да спрат и ще достигнат и до Бургаска област. През нощта на 17 срещу 18 септември там ще има интензивни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, предупреждават от МОСВ.

В сряда ще продължи повишението на речните нива в по-голямата част от страната, по-значително в Западна и Централна България.

Очаква се значително да се повишават водните нива в поречията на реките Ерма, Нишава, Лом в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара, Цибър, Огоста в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Въртешница, Ботуня.

Има опасност от наводнения и от Искър по цялото течение, по-съществено във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

Очаква се значително да се увеличи водното количество на Вит в горното течение и притоците ѝ Бели Вит, Костина, Васильовска река, Лесидренска; Осъм в горното течение и притоците ѝ Черни Осъм, Бели Осъм, Команска, Сухата река; Марица в горното течение и съответстващите притоци – Ибър, Костенецка, Крива река, Яденица, Тополница, Луда Яна; Арда в горното течение и притоците ѝ Елховска и Черна река.

Очаква се повишение на нивото на река Марица край Пазарджик с 1 метър.

Съществува риск от локални, внезапни наводнения.

Областният управител на Монтана Нина Петкова съобщи, че не е верен слухът, че Монтана и областта са застрашени от язовир "Огоста" край града.

Ситуацията в Пловдивско е овладяна.

Бедствено положение бе обявено в хисарските села Кръстевич и Красново.

Придошлата вода в Красново вече се е оттеглила, нивото на язовира между Крислово и Красново спадна.

Продължава работата по отстраняване на проблема с наводнения втори участък в района на 112-ти километър на автомагистрала „Тракия”.

Отсечката между Цалапица и Съединение все още остава затворена. Движението се извършва само в изпреварващата лента.

Над 100 литра дъжд на квадратен метър са измерени през последните две денонощия в село Давидково, община Баните, съобщиха от Метеорологичната станция на връх Рожен. Няма данни за инциденти.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.