iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има пари за проекта „Зелена и достъпна градска среда”

Има пари за проекта  „Зелена и достъпна градска среда” 07_1406714160

Не са спрели парите по проекта „Зелена и достъпна градска среда”, каза заместник кметът по строителството в Община Перник и ръководител на проекта-инж. Росен Йорданов. Той говори по повод плъзналите из града слухове, че няма пари по проекта. Това била причината, поради което строително-ремонтните дейности също са спрени.

„Не само, че парите по проекта не са спрени, но голяма част от тях са преведени по сметка на общината. Сключеният договор за строително-монтажни дейности с обединение „Перник 2013”, което изпълнява основния обект е на стойност 3 948 691 лв. В момента по сметка на общината, по този проект, са постъпили 3 090 290 лв. Разликата до цялостното изпълнение на проекта, което остава за дофинансиране е около 700 000 лева. Тук обаче има и една особеност. Съгласно условията на програмата, по която се изпълнява този проект, имаме право да кандидатстваме за финансиране и така е сключен и договора, до 65% от стойността на проекта. Така че, още преди да започнат същинските дейности по реализирането на проекта, 1 660 000 лв. бяха преведени по сметка на общината. Тя от своя страна, при сключването на договора с изпълнителите, ги е превела, за да може да се гарантира нормален процес на работа. Това се случи на 13.02.2014г. На 10.05.2014г по сметка на общината бяха преведени още 1 424 000 лв, с които на практика сме изпълнили дадените ни указания за 65% авансово плащане. В опровержение на тези слухове искам да подчертая още, че преди седмица в общината получихме писмо от управляващия орган, че по програмата не само че не се спира финансирането, а напротив-вече имаме право да кандидатстваме за финансиране до 95% от стойността на проекта. Така че в момента, в който имаме достатъчно изпълнен обем работа от изпълнителите, ще можем да заявим пред министерството да се обезпечи обекта с финансов ресурс на 95%”, заяви Росен Йорданов.

Той уточни, че договорът за обособена позиция №1, с изпълнител „Обединение Перник 2013”, се финансира по оперативната програма и за там са осигурени парите. Допълнителните проекти, които са 11 на брой, които е разработила общината, съществува вероятност също да бъдат финансирани.

“Още в самото начало, когато беше сключен договора, беше поставено условие от управляващия орган, че тези обекти ще бъдат финансирани само при наличие на свободен финансов ресурс от постигнати икономии. Едва ли жителите на Перник се вълнуват откъде ще дойдат парите, за да може централната градска част и прилежащите квартали да станат по-привлекателни за живеене. Затова община Перник кандидатства пред Министерството на финансите за финансиране. От там получихме одобрение и са ни осигурени 1 030 000 лева. Това даде възможност да се работи по тези обекти като изпълнител е обединението „Перник зелена среда 2013”, поясни инж. Йорданов.

По думите проектът трябва да бъде завършен през май 2015г. Според графика, който е изготвен съвместно с фирмата-изпълнител, строително-ремонтните работи в централната градска част трябва да приключат до края на настоящата календарна година.Според заместник-кмета до провеждането на Международния фестивал на
сурвакарските игри площадното пространство трябва да е напълно готово.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.