iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Имаше шествие днес за Деня на Перник

Имаше шествие днес за Деня на Перник 10_1476884179

С шествие по централния площад започнаха официалната част по отбелязването на Деня на Перник, като Денят на Перник се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, светецът - смятан за покровител на миньорите и на град Перник.Тази година празникът преминава и под знака на 10-вековния юбилей от втората обсада на крепостта Кракра, която издържа на атаките на византийците. Гости на Перник за празника са депутати от ГЕРБ, народни представители, президентът Георги Първанов. Домакините кметът Вяра Церовска, зам.кметовете, областният управител, председателят на Общинския съвет, съветници. Празника на Перник уважиха гости от Сърбия, Румъния, Украйна. Гост на града беше и Тони Томсън – официален представител на Световната банка.

Под звучите на националния химн беше издигнато знамето на България.

„Историята на Перник е историята на всеки от нас. На нашите баби и дядовци. На още много поколения назад. Дори и да напуснем пределите на страната, не можем и не трябва да заличим корените си.Те остават завинаги част от нас. И ако в миналото историята е писана от Кракра е воеводите, днес редовете й продължават да пишат нашите деца, които ни представят достойно на ученически олимпиади, заемат челни места сред своите връстници в страната. Затова днес признание заслужават всички перничани, които прославят с делата си родния ни край. Бъдещето го пишем ние – тези които живеем тук. То зависи от нас. И колкото и трудно е – да гледаме в една посока. Колкото и да е трудно – да признаем грешките на едни и успехите на други.Трябва да намерим сили да се грижим и да работим заедно за всичко ново, да се наслаждаваме на това което имаме и да го пазим” – каза в приветствието си кметът Вяра Церовска. Тя допълни, че не можем да променим миналото – то е част от историята. „Нека решимостта на Кракра съпътства всички наши дела. Нека всички и заедно да работим за просперитета на нашия град . За това той да става по красив, чист и благоустроен. И все повече да обичаме родния Перник” – пожела още кметът.

Областният управител Александър Александров също поздрави перничани и гостите на града за празника. Той напомни че на този ден всички ние се обединяваме за празника на града. Обединяваме се около каузата да работим за просперитета на Перник. Градът това са хората, които живеят в него. Затова нека отдадем заслуженото на нашите съграждани оставили светла диря с делата си в миналото – каза още той.

Тони Томсън- официален представител на Световната банка поздрави перничани за празник.По традиция на този ден общинската управа награждава изявени представители в областта на здравеопазване, култура, образование и медии. Председателят на Общинския съвет Иво Савов прочете решението на Общински съвет за удостояването на трима перничани с почетното звание „Почетен гражданин”. Това са Баритонът Владимир Стоянов, балетната педагожка Ваня Рошкова и актрисата Катя Паскалева /посмъртно/ . С това официалната част на празника приключи, а за доброто настроение на пе рничани се погрижиха от оркестър Граово.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.