iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ипотечните кредити ще могат да се погасяват без наказателна лихва една година след отпускането им

Ипотечните кредити ще могат да се погасяват без наказателна лихва една година след отпускането им 07_1468742359

Ипотечните кредити ще могат да се погасяват изцяло или частично без наказателна лихва една година след отпускането им, като кредиторът не може да отказва предсрочно изплащане и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Това стана с окончателното приемане от парламента на новия Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители. Ако погасят предсрочно заема си, потребителите имат право и да намалят общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора, записаха депутатите.

В новия закон е записано, че кредиторът трябва задължително да даде 14-дневен срок, в който кредитополучателят да реши дали да сключи договор.

Депутатите предвидиха и глоби за нарушения и задължиха кредиторите да поставят на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на интернет страницата си достъпна информация в писмена форма относно общите условия и тарифите, при които предоставя кредитите.

Друга промяна в закона е въвеждането на изискване за шрифт на текстовете в договора за кредит. Той не трябва да е по-малък от 12, а информацията трябва да е представена по ясен и разбираем начин.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Февруари-2017

26-Февруари-2016

25-Февруари-2016

26-Февруари-2015

25-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com