iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат заплатата на учените у нас да е 740 лв.

Искат заплатата на учените у нас да е 740 лв. 10_1477115197

Минималната заплата на млад учен в България да стане 740 лв., искат отръководството на БАН, на Селскостопанската академия(ССА), КТ „Подкрепа“ и представители на КНСБ. Това съобщи председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров.

Той коментира, че наред с увеличението на учителските заплати, трябва да се помисли и за скока на възнагражденията на учените.

Ръководствата на БАН, ССА и синдикатите настояват също заплатата на професорите да бъде поне 1800 лева. Учените от двете академии и от изследователските университети са малко под 10 000 души в момента.

Акад. Воденичаров допълни, че според изчисленията за увеличението на заплатите на изследователите ще са необходими около 170 млн. лв.
Средната основна работна заплата към края на 2015 година е 756 лева, средната брутна работна заплата - 922 лева, на доценти - средната основна работна заплата е 636 лева, а средната брутна - 776 лева. Главните асистенти са със средна основна заплата - 526 лв., а средната им брутна работна заплата е 598 лева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.