iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иван Иванов засега не казва защо не е посетил завода на "Шкода" в Чехия

Иван Иванов засега не казва защо не е посетил завода на "Шкода" в Чехия 07_1436875032

Кметът Иван Иванов да каже защо отказа да посети завода „Шкода”, откъдето заявиха намерение да инвестират 10 000 000 евро за спасението на „Тролейбусен транспорт” в Перник. Това попита зам.-председателят на БСП в Перник Кирил Леонов. Иванов не е пожелал да отпътува за чешкия град Пилзен, оправдавайки се с неотложни ангажименти, твърди той.

Кметът е получил покана за визита в завода „Шкода”, с възможност да го придружат още четирима души. Очаквала го е среща и разговор със зам.-министъра на външното министерство на Чехия. Имал е 10 дни да организира пътуването си, но това така и не се случва. Защо?, пита Леонов. Той обяви, че разполага с писмата на “Шкода”, но сега ги дал за превод и после щял да ги предостави на медите.

Три постоянни комисии в Общинския съвет се отнесоха с пренебрежение към намерението на чешкия консорциум „Maj Tranc s.r.o.”, заявиха от БСП. По време на разговора с чехите Пламен Борисов от ГЕРБ дори ги попитал „Кажете, каква ви е далаверата”, посочиха присъствали на срещата.

Кирил Леонов смята, че отказът да има външни инвестиции в „Тролейбусен транспорт” и в отговор на това дружеството да бъде управлявано 10 г. от инвеститорите, е грешна политика. Има лобита на пернишки превозвачи, които се уплашени, че ако „Татра” или „Шкода” влезе в Перник, летвата ще се вдигне много, коментира той. Говорим за тролеи от ново поколение, комфортни удобни, с климатици. Тогава кой ще иска да се качи в раздрънканите бусове, които вървят в града хаотично, заяви Леонтиев.

Председателят на ОбС Милан Миланов обаче твърди, че при него писмо от „Шкода” не е постъпвало. Има предложение от чешкия консорциум „Maj Tranc s.r.o.”, за което Pernik Today вече писа. Чехите поискаха подробна информация за финансовото състоянието на общинското търговско дружество, за данъците, заплатите осигуровките, продажбата на билети, имотното състояние и др. Според написаното в предложението, след като се запознае с данните, „Maj trans s.r.o.”, която е кооперирана със заводите „Татра”, ще предложи конкретен бизнес план за възстановяването на пернишките тролеи в 14-дневен срок. Консорциумът беше заинтересован за публично частно партньорство /ПЧП/ и се ангажира с доставка на тролейбуси. По предварително разчети инвестицията им щяла да излезе на няколко милиона евро, но без да уточняват колко.

За 23 юли 2015 г. е планувана редовна сесия на Общинския съвет. Тогава ще бъде обсъдено предложението на кмета Иван Иванов за трансформирането на дружеството в общинско предприятие, което по предварителните планове трябваше да заработи през юли. Според председателя на ОбС Милан Миланов ПЧП може да се направи само с общинско предприятие. Ще направим всичко възможно то да заработи от 1 септември, каза той. Първо обаче ОбС трябва да вземе решение за формирането му, а после ще претеглим всички плюсове и минуси за евентуално ПЧП с чехите, каза Миланов.

В най-добрия случай ПЧП може да бъде реализирано, като същевременно се използват 5-те милиона лева, които се отпускат на Перник за интегрирания градски транспорт и с тях бъде подменена контактната мрежа.

След сесията и след като бъде взето положително решение за създаването на общинско предприятие, което ще се нарича ”Градски транспорт”, кметът Иван Иванов щял да замине за Чехия с двама съветници, за да разбере какви са намеренията на чехите. Така той може да вземе решение за бъдещето на предприятието, а не Общинският съвет, който беше принципал на общинското търговско дружество „Тролейбусен транспорт”.

Съветниците от ГЕРБ също твърдят, че създаването на общинско предприятие е единственият начин да бъде запазен тролейбусният транспорт в Перник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.