iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иво Иванов закупи специални скачащи обувки, за да могат и младежите с увреждания да тренират

Иво Иванов закупи специални скачащи обувки,  за да могат и младежите с увреждани

Президент на клуба по таекундо „Калоян Ладимекс” Иво Иванов закупи специални скачащи обувки за да могат младежи с увреждания да също да тренират. Той печели за втори път финансиране от 3800 лв. от Министерството на физическото възпитание и спорта в подкрепа на хората с увреждания. Със средствата също ще бъдат закупени и специални спортни пособия, които да улеснят младежите, трениращи в клуба.

Чрез пружиниращите обувки ще бъде разработена нова система за двигателна активност за младежите и децата с увреждания, които тренират в клуба. Специалните скачащи помагат за коригирането на когнитивните увреждания, подобряват координацията, концентрацията, пространственото съзнание. В момента тези обувки се прилагат успешно в Дания при деца с аутизъм, каза Иво Иванов. Те са новост в България, въпреки че производството им е през 20-и век. Измислени са от кинезитерапевт и ефектът от упражненията с тях е както тренировъчен, така и рехабилитационен. С „Канго Джъмпс” се натоварва цялото тяло и за 30 мин упражнение се горят средно между 1000 и 1400 калории. Обувките са специално проектирани, за да намаляват стреса в ставите до 80%. Използват се за рехабилитация на спортисти след операции.

Пружиниращите обувки действат много добре при деца с гръбначни изкривявания, но най-полезното е, че раздвижват лимфната система, обясни Иво Иванов. Подскоците, които се правят с тези обувки, довеждат до добро общо здравно състояние на децата. Достатъчно е 3 пъти в седмицата обувките да се носят по 10-15 мин. на ден.

Вече 7 години Иво Иванов работи с младежи с увреждания. В момента 29 от тях тренират таекуондо в клуб „Калоян Ладимекс”.

Информация: pernikdnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.