iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изчезна 73-годишна жена от дом за стари хора

Изчезна 73-годишна жена от дом за стари хора 09_1443514865

73-годишната Станка Генчева от Димитровград изчезна мистериозно от дома за стари хора в Хасково на 26-ти септември и след като е в неизвестност вече 3-ти ден, бе обявена за общодържавно издирване, като жената е засечена за последно в събота около 3 часа след обяд на изхода за дома, откъдето е тръгнала в неизвестна посока.

Тя е била в добро здраве и настроение. Заявила че отива да бере дренки в огромния парк Кенана където се намира социалното заведение. За три дни обаче целия Кенан е обходен от полиция и следови кучета, но от старицата няма и следа. Издирването се насочва към близкия язовир Сивата Вода и към Димитровград, където е бившия дом на Станка. Търсещите се надяват, че тя е тръгнала натам, за да търси по-голямата си дъщеря. Тя обаче е починала преди няколко месеца от тежко заболяване. Оттогава баба Станка е с остро психическо разстройство, заради което е лежала и в психодиспансера в хасковския квартал Болярово.

Драмата на женицата започва в началото на тази година, когато научава за тежкото състояние на дъщеря си. Новината я потриса и Станка прави опит за самоубийство, като си прерязва вените. Светкавичната намеса на медицинския екип в Дома обаче я запазва за живота. Следва 10-дневно лечение в психиатрична клиника, след което уж нещата се оправят и Станка е върната в старческия дом. С помощта и на другата й дъщеря от Свиленград изглеждало че жената е преодоляла трагедията и намерила мотивация да живее. Във въпросната събота дори тя тръгнала с друг домуващ да берат дренки за да приготвят компоти за децата за зимата. Върнали се по обяд, но Станка внезапно заявила, че набраните дренки няма да стигнат за двете и дъщери. И тръгнала да бере още. Тогава е забелязана за последен път.

През тази година това е второ бягство на домуващ в социалното заведение. Големият проблем е, че по време на престоя, част от заболяващите развиват старчески деменции или задълбочават съществуващи но недиагностицирани психически разстройства. Симптомите се проявяват в най-неочаквани моменти и въпреки че персонала си познава хората, те нееднократно са изненадвани от опити за самоубийства или бягства от дома. Веднъж установено заболяването, домуващите се местят в специализирано заведение, но е трудно да се следят непрекъснато 160 души, коментират служители от заведението.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.