iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изготвят план за укрепване на църквата в с. Студена

Изготвят план за укрепване на църквата в с. Студена 06_1435505223

Изготвя се нов проект за укрепване на пострадалата при земетресението през 2012 година черква „Св. Архангел Михаил”. Църквата се намира в пернишкото село Студена.

Храмът, който е паметник на културата от национално значение, е със сериозни поражения от трусовете и се нуждае от реконструкция и възстановяване. Средствата за ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Проектът, по който е трябвало да бъде реконструирана черквата, е типов - за пет храма, който обаче се оказал неподходящ за черквата в Студена, каза главният инженер на община Перник Богомил Алексов. Храмът в Студена е с по особена конструкция. Основите му са с дървени пилоти, а самият покрив не е пострадал тежко и не се нуждае от подмяна. По думите на Алексов, ако се махне здравият покрив и се сложат още 20-30 тона метал, черквата може да рухне.

Непригодността на проекта наложило ремонтът да бъде временно замразен до изготвянето на нов. Нещата се забавили заради тромавата процедура в Министерството на културата. Въпросът вече е решен, а технологичното време, необходимо за изготвянето на нов проект е минимум около месец, обясни главният инженер. Богомил Алексов обеща, че преди да стартира основният проект, ще бъдат укрепени основите. Според него няма опасност забавянето на ремонта да доведе до рухване на черквата, какъвто беше случаят с храма „Рождество Христово" в село Дивотино.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.