iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изграждат жп път между София, Перник и Радомир

Изграждат жп път между София, Перник и Радомир 10_1446022063

Железопътна магистрала ще свързва София, Перник и Радомир, като това съобщи ръководителят на звеното за изпълнение на проекта по модернизацията на жп трасето между трите града инж. Петър Генов. Той уточни, че ще се изградят три нови тунела – най-дългият ще е 4890 м.

„Стойността на техническото проектиране на основното трасе е 6 600 000 лева без ДДС. Влаковете ще се движат при средна скорост от 160 км/ч”, обясни Генов.

Той уточни, че проектът за модернизацията на жп трасето се състои от две трасета – основно и обходно, като дължината им е съответно 48,6 км и 48,8 км.

Очаква се строителството да започне през 2017 г. Обновената линия ще облекчи пътуването на между 50 000 и 75 000 човека, които всеки ден пътуват в двете посоки по направлението.

Проектът за модернизацията е част от Инструмента за подготовка на железопътни проекти по Трансевропейската транспортна мрежа, допълни шефът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти” в НКЖИ Мария Чакърова.

По думите й линията е част от коридор "Ориент". "Ще направим връзка с развитието на линията Радомир - Гюeшево", допълни Чакърова.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.