iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Измислиха как да спрат измамите от инвалиди

Измислиха как да спрат измамите от инвалиди 05_1430565432

Ще променят Закона за обществените поръчки. Причината е да се пресекат опитите за облагодетелстване и заобикаляне на правилата чрез предприятия и кооперации на инвалиди, които получават поръчки по привилегирована процедура.

Промените, публикувани за обществено обсъждане, се правят по предложение на вицепремиера Томислав Дончев. С тях се предвижда Агенцията по обществени поръчки да мине от икономическото към финансовото министерство.

Според поправките за инвалиди вече ще бъдат запазвани основно малки поръчки - до 264 000 лв. за строителство и до 66 000 лв. за услуги и доставки. Досега нямаше таван. Въвеждат се и минимални изисквания, на които трябва да отговарят тези предприятия - да са на печалба и да имат достатъчно капацитет, за да изпълнят доставката. Поръчка ще може да се преотстъпва на подизпълнител само ако и той е кооперация или дружество на инвалиди.

В случай че нито една фирма на лица с увреждания не отговаря на изискванията на възложителя, поръчката ще се изпълнява от обикновено търговско дружество. Задължително фирмите на инвалиди трябва да са регистрирани в Агенцията на хората с увреждания.

Неотдавна изп. директор на агенцията Минчо Коралски каза в интервю пред „Труд“, че има бум на регистрацията на предприятия на инвалиди, тъй като по закон част от поръчките са запазени за тях.

На ден се регистрирали средно по пет такива. Те обаче в повечето случаи не са истински и поръчките реално се прехвърлят на подизпълнители, а самите инвалиди нито печелят, нито имат осигурена работа.

В мотивите за поправките на закона се описва същият проблем - злоупотреби при печеленето на конкурси, както и излишно забавяне на поръчки, когато на тях не се явяват предприятия на хора с увреждания.

Какво е запазено

Законът за обществените поръчки задължава Министерския съвет да изготвя списък на дейности и услуги, които са запазени за изпълнение само от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

В списъка са близо 400 вида стоки и услуги. Сред тях са якета, ризи, шорти, бебешки дрехи, вратовръзки и т.н. Включени са също ботуши, обувки, мебели и офис обзавеждане, строителни материали и др. Резервирани са дори строителни дейности.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.