iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изровиха миньорите в Ораново

Изровиха миньорите в Ораново 08_1375430808

След повече от двуседмично издирване преди малко бяха извадени телата на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново". Труповете на Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха намерени в дъното на дълго прекопаваната галерия А на рудника - убиец. С това се слага край на надеждата за чудо, държала будна цяла България. Спасителите достигнаха до миньорите след къртовски усилия. Последната надежда угасна при вида на погребаните от свлачището в рудника двама млади мъже, съобщава Struma.com. Цяла България се молеше дни наред да стане чудо и момчетата да бъдат извадени живи. Надеждата даваше сили на близките им и на спасителите от Бобов дол, които започваха и завършваха 16 дни в тежки и животзастрашаващи условия на работа, но окрилявани и стимулирани от надеждата, че може и да намерят колегите си живи.

Телата на миньорите са открити на 9-тия метър в минната галерия.
В момента се работи да бъдат извадени, обяви началникът на рудника Валери Манов по време на брифинг за журналистите на бариерата на рудника.

Изпратени са още две спасителни екипи от Бобов дол.

Манов заяви, че най-вероятно двамата миньори са починали веднага, още в деня на инцидента, пометени от калната вълна. Припомняме, имаше предположения, че някъде в галерията е останало свободно пространство и миньорите са успели да стигнат до него.
Близките на загиналите са информирани.
Ще бъдат осигурени средства за двете погребения.

"Това са наши и мои приятели, които освен в рудника са се движели и навън Съжалявам за всичко това което се е случило.", заяви началникът на мината. Той обаче заяви, че не се чувства виновен и няма да подава оставка, като допълни, че мината трябва да продължи да работи, но при други условия.

Ние сме проверяван на всеки три месеца, всички предписания, които са ни давани, сме ги изпълнявали, добави Манов. Припомняме, трагедията стана във вторник на 16 юли, когато лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Вчера, мината взе още една жертва. 49-годишният Асен Грънчаров е починал на работното си място вътре в мината около 7.30 часа вчера. Причината за смъртта му е инфаркт.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.