iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Извозват сгурията в Перник

Извозват сгурията в Перник 04_1428474286

Започнаха да извозват сгурията в Перник, която е накамарена през зимата около съдовете за смет и по тротоарите. Засега тази дейност е на доброволчески начала, в която участие взимат различни фирми.

В нито един нормативен документ не е вписано, че почистването на отпадъка е ангажимент на Общината, заяви кметът Иван Иванов. Това обаче е голям проблем – хем грози още повече картинката, която около контейнерите крещи от грозота и мръсотия, хем няма създадени условия за гражданите, за да изхвърлят на точно определени места отпадъка. Проблемът е изключително остър най-вече в селата, чиито жители се отопляват изключително с въглища.

От следващия отоплителен сезон въпросът със сгурията ще бъде решен със специални съдове, обяви Иван Иванов. Община Перник смята за закупи такива съдове и ще търси и алтернативни начини за финансирането на покупката. Подобни вече бяха закупени от Община Брезник и тази зима брезничани ги използваха, като средствата там бяха осигурени по спечелен проект.

Жителите и на Перник, и на селата до момента не показват достатъчно култура и добросъвестност в изхвърлянето на сметта, включително и на сгурията. Чести са случаите, в които тлееща жарава от въглищата се изхвърля в пластмасовите контейнери за разделно събиране на отпадъците, които прогарят и се унищожават или пък в бобрите, като предизвикват пожари в тях. Всеизвестно е, че при съприкосновението с огъня, съдовете за смет отдават канцерогенни вещества, които всички дишаме.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.