iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кабелно-контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Перник вече не е обект от първостепенно значение

Кабелно-контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Перник вече не е обект от първостепенно значение 12_1481262847

Кабелно-контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Перник вече не е обект от първостепенно значение, като тя бе обявена с такъв статут с решение на Общинския съвет от 30 март 2012 г. С обезпечителна заповед от 19 август 2015 г. на Софийския градски съд обаче върху нея е наложен запор. Изпълнявайки тази заповед, Община Перник не може да осъществява дейности по обезопасяване или демонтиране на проводника.

От друга страна общинското търговско дружество „Тролейбусен транспорт” ЕООД, което от години не осъществява дейност, а към момента тече производство по обявяването му в несъстоятелност, не разполага с ресурс за поддръжка и ремонт на съоръжението. В общинската администрация пък постоянно постъпват сигнали за кражби, аварии и скъсани проводници, които застрашават здравето и живота на гражданите.

Това са причините, поради които кметът Вяра Церовска иска ОбС да обяви контактната мрежа за публична общинска собственост. Очаква се, че това ще стане днес по време на извънредната сесия на местния законодателен орган.

С прекратяване дейността на дружеството е отпаднала необходимостта от контактната мрежа и тя вече няма предназначение за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, определени от Общинския съвет, мотивира се кметът. За искането си Церовска се позовава на ЗМСМА и Закона за публичната собственост.

Контактно-кабелната мрежа започва от края на кв. Църква, продължава по вътрешноградската магистрала през кв. Изток и стига до началната спирка в центъра на града.

Останалите две точки в дневния ред на извънредното заседание на ОбС се отнасят до удължаване на срока за безвъзмездното използване на сградата на читалище „Пробуда-1937” в с. Кладница и приемане на правилник за устройството и дейността на Обединения детски комплекс в Перник, към чието име вече се добавя Център за подкрепа за личностно развитие.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.