iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кабинетът иска да остави 2000 км пътища

Кабинетът иска да остави 2000 км пътища 01_1422184816

В края на мандата си сегашният кабинет иска да остави 2000 км новопостроени и рехабилитирани пътища или трасета, върху които остава само да се положи асфалт.

„Смелата” задача, която са си поставили управляващите, е разписана в програмата им, която беше публикувана на сайта на МС.

В нея съществено внимание е отделено на приоритетните инфраструктурни проекти. Според плана на кабинета предстоят

ударни ремонти на 1055 км

второкласни и третокласни шосета в страната. За целта вече били стартирани 17 тръжни процедури за строителни дейности, които трябва да приключат до края на 2015 година. Основна цел на кабинета е одобрението на проектите, които трябва да се финансират в рамките на програмния период на ЕС от 2014 до 2020 година.

Новите пътища, които са залегнали в управленската програма и чието изграждане тепърва предстои, са с приблизително същата дължина. За част от тях кабинетът трябва да завещае поне готови за изпълнение проекти. Сред ключовите обекти, по чието завършване ще се работи на пълни обороти, са магистралите - „Струма”, „Марица” и „Хемус”. Оставащите за доизграждане 250 км от аутобана, който трябва да свърже София и Варна, ще бъдат построени на три етапа. Изграждането на обходен път на Габрово с дължина от 23 км и завършването на подготовката за строеж на тунел под Шипка също са сред приоритетните за кабинета инфраструктурни проекти. В списъка са попаднали още северната тангента на Софийското околовръстно шосе, както и западната отсечка от него и магистралата до Калотина, до която трябва да води тя, а също и южната дъга, от която остава да се свърже пътен възел „Младост” с магистрала „Тракия” и участъка край кв. „Бояна” с магистрала „Люлин”. За южната дъга обаче трябва да бъде осигурено финансиране. Намирането на пари и успешното завършване на отчуждителните процедури ще позволят изграждането и на отсечката с дължина 34 км „Кърджали – Подкова”, както и на високоскоростно трасе от 110 км между Русе и Велико Търново. В плана на кабинета е намерила място и подготовката за строежа на високоскоростен път с дължина 167 км от София до Видин, включващ обходни пътища край Монтана и Враца, които трябва да са готови до края на мандата.

Във фризера обаче остава

явно за дълго проектът за магистрала „Черно море” между Варна и Бургас. За финансирането му страната ни преговаряше с Катар при първия кабинет, оглавяван от Бойко Борисов. До споразумение тогава така и не се стигна, тъй като арабските инвеститори поискали твърде висока възвращаемост с оглед на трафика, който е засилен основно в летните месеци. С Катар се провалиха преговорите за изграждане и на високоскоростно шосе между Русе и Свиленград.

Кабинетът обещава на хартия и модернизация и изграждане на нови жп линии, както и разширяване на софийското метро, в което попадат завършването на линията от бул. „Цариградско шосе” до летището и от жк „Младост 1” до Бизнес парка, първият етап от изграждането на третия метродиаметър – бул. „Владимир Вазов” - ул. „Житница” и разширението на линия 2 в участъка бул. „Джеймс Баучер” - бул. „Черни връх” - ул. „Хенри Ибсен”. Новите отсечки, по които ще се движи подземната железница, са с обща дължина над 15,5 км и включват 16 метростанции.

Разчитат на повече приходи за финансиране

Освен на пари от ЕС за ремонта и изграждането на пътища управляващите ще разчитат на повече постъпления в хазната.

От общо 20 000 км дължина на шосетата 11 700 км са третокласните и именно за тях ще бъде необходима целенасочена програма за възстановяване и това може да се случи, когато бюджетът го позволява. Средствата за ремонт на тези 11 000 км са 5 милиона за цялата страна, което означава, че от 11 700 можем да рехабилитираме 15 км, заяви в петък строителният министър Лиляна Павлова. За съжаление на цялата страна имаме много пътища, особено пътища, които са в изключително тежко състояние. Стесненият бюджет за ремонт и рехабилитация на пътищата налага лимитиране и именно поради това трябва да приоритизираме тези средства, насочвайки ги първо към възстановяване на пътни настилки там, където има най-голям трафик и най-голямо движение, изтъкна още Павлова.

Броени дни по-рано обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че е взел необходимите мерки за борба с контрабандата, данъчните измами и сивата икономика, което може да доведе до допълнителни приходи в хазната от 500 млн. до 1 млрд. лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.