iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Караджова: 80-хилядния град ще мине на печки циганска любов с кюмюр и на климатици

ТЕЦ Перник

Перник остава за цели 5 месеца без топла вода. Екоминистерството нареди спиране на ТЕЦ „Република“ до октомври заради липсваща сероочистваща инсталация. Централата врътва кранчето до дни, обяви министърът на екологията Нона Караджова пред перничани.

Според нея това е по-малкото зло. Ако ТЕЦ-ът не се справи с монтажа на нужната техника до края на есента, спира завинаги, отсече Караджова. Това означава, че 80-хилядния град ще мине на печки „циганска любов“ с кюмюр и на климатици.

Десетки жители вече атакуват магазините и грабят бойлери от щандовете. Почти всички жилища са топлофицирани и малцина имат такива уреди у дома си. Затварянето на централата обаче ще предизвика истински апокалипсис. Заради парното, което е от най-старите в страните, сградните ел. Инсталации не са пригодени за големи натоварвания и няма да издържат ударна консумация на ток през зимата.

Масовото минаване на печки на въглища пък ще задръсти града с вредна пушилка, доста по-страшна от тази на ТЕЦ-а. „Топлофикация“ се надяваше да получи отсрочка до есента, тъй като вече е започнало изграждането на сероочитската. Дори екоминистерството приело да направи компромис с писмо, изпратено до дружеството през март. Дни по-късно обаче позицията е променена.

Системата за пречистване на вредните емисии трябваше да бъде готова още през 2007 г. Държавното доскоро дружество обаче така и не успя да намери пари нито от държавния бюджет, нито от свои средства. Преди около година фирмата премина със съдебно решение в ръцете на бизнесмена Христо Ковачки, който се оказа най-големият й кредитор. 

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.