iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Казват сбогом на Паметника на съветската армия с концерт

 Концерт на 2 април при Паметника на съветската армия

Градско пространство свободно от лъжа – под това мото ще премине концертът, празник на пролетта по повод Деня на лъжата  утре - 2 април 2011г. (събота), от 16 до 19 часа пред паметника на съветската армия в София. Събитието се организира от инициативния комитет, който през последните месеци полага сериозни усилия за демонтирането на паметника на лъжата в сърцето на българската столица.

Събитието ще бъде отразено от екипа на грузинския телевизионен канал ПИК, предаването „Територия на демокрацията“.

Специален гост е Олег Панфилов – руски журналист и дисидент, последователен и ревностен защитник на човешките права и свободата на словото. Иво Инджев – журналист; проф. Пламен Цветков – историк; Милен Радев – публицист; Димитър Ве...линов – председател на организация „Горяни“.

На събитието ще бъде прочетено обръщение на Хубертус Кнабе, германски историк, директор на берлинския музей в памет на жертвите на комунизма в затвора на ЩАЗИ, написано до организаторите на събитието.

Водещ отново ще е Стоян Михалев, който ще изпълни своите хитове, посветени на вълненията и стремежите на младите хора в България.

Ансамбъл за електроакустична музика под ръководството на Христо Петков (син на големия български диригент Добрин Петков) с вокал, 4 клавира, флейта, цигулка, чело и електронни инструменти за оркестрова картина ще разтресе пространството с музиката на Вивалди, Бах, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Владигеров.

Първоаприлски ще обърнем внимание, че над столицата и над България продължава да стърчи най-видният символ на монументалната лъжа, че окупацията е освобождение, че комунизмът е свобода и че българският народ е признателен за вносната диктатура, обяснява журналистът Иво Инджев, един от организаторите на събитието.

Освен плакати и добро настроение, желаещите могат да си носят столчета, за да приседнат  по стара руска традиция, ще поседнем символично преди път- за да кажем на символа на лъжата: ПРАВ ТИ ПЪТ!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.