iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Клошарите от София ще спят в ремонтирани стаи

Клошарите от София ще спят в ремонтирани стаи 10_1446014666

В прясно ремонтирани стаи на двата общински кризисни центъра за бездомници ще спят тази зима клошарите в София, като те ще отворят врати на 15 ноември и ще бъдат, както всяка година, разположени в блоковете 31А и 48 в кв. „Захарна фабрика”. В момента в центровете тече усилена подготовка за новия сезон.

„Искаме да създадем уют и приятна атмосфера за тези хора в студените дни и затова реновираме помещенията за спане – боядисваме навсякъде стените и вратите, оправяме прозорците и отстраняваме течовете, където ги има”, разказа за „Новинар” Мина Владимирова, шеф на общинската дирекция „Социални дейности“.

Вече е подбран персоналът, който ще посреща и ще се грижи за 170 бездомници всяка вечер от 18 часа до 10 часа на другия ден.

„Всеки, който за дадена вечер е останал без покрив, може да дойде в един от двата центъра и само срещу лична карта да преспи там. Няма обаче да връщаме и тези, които нямат документ за самоличност. Разбрали сме се районните управления на полицията в такива случаи да ни направят справка за идентичността на човека по трите му имена и ЕГН-то“, уточни Владимирова.

В приютите няма да бъдат допускани тежко болни, употребили алкохол или хора, които се издирват от МВР. Все пак тези, които се нуждаят от спешно лечение, ще бъдат откарвани и лекувани безплатно в някоя от общинските болници.

След 15 ноември ще има и мобилен екип към общината, който ще обикаля всяка вечер от 21 часа вечерта до 2-3 часа след полунощ и ще прибира зъзнещи хора от улиците.

Освен легло бездомниците ще получават топла вечеря и дрехи, възможност да се изкъпят, а при нужда и консултация от психолог. Останалите без покрив ще бъдат обгрижвани и от социален работник.

През миналия сезон той е открил роднините на много от тях, а на други е намерил работа. На сутринта, преди да напуснат, бездомниците ще закусват и ще получат чаша топъл чай. Вечерта, ако отново са без покрив над главата, могат пак да се върнат в центровете и така да изкарат до 31 март, когато те ще бъдат закрити.

Владимирова изтъкна, че постоянните обитатели са около 20 процента. Имало обаче и такива, които не искали и да чуят за приютите.

Миналата зима двайсетина безпризорни предпочитали и в най-големите студове да зъзнат в кашони под мостовете, но категорично отказвали на екипите да бъдат настанени в центровете. Издръжката на двата приюта ще струва на общината 150 000 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.