iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Код оранжав - магистрала "Люлин" затворена

Магистрала "Люлин";  снимка: Красимир Юскеселиев, Foton.bg

Оранжев код е обявен в 27 от 28-те области на страната за 7 февруари. Очаква се силен вятър, сняг и поледица, съобщиха от НИМХ.Единствено в Благоевградска област  е обявен жълт код.

Автомагистрала "Люлин" е затворена за движение на МПС-та и в двете посоки. Причина за това е силният сняг, който вали. Останалите магистрали са заснежени с обработена пътна настилка. Това обяви по bTV директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

От АПИ призовават шофьорите да се въздържат от пътувания или да тръгват на път след подходящата подготовка на автомобила.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Валежите ще са значителни и ще се образува съществена нова снежна покривка - 20-50 см. С духащия из страната умерен и силен източен - североизточен вятър ще се образуват преспи и навявания. Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат и до 20-25 м.сек. Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна между -8° и -3°, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0°-1°. Вятърът в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време.

В планините ще вали сняг, като снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи. Ще бъде с видимост и под 10 м. Вятърът по билните части ще е от изток - бурен и ураганен. Температурите в слоя от 1200 м.н.в до най-високите части на Рила и Пирин около -12°, -15°. Бурния вятър в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време. Още сутринта по Северното Черноморие ще вали сняг, по най-южното крайбрежие все още дъжд, но бързо ще премине сняг.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.