iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Колите ще минават на преглед само след платен данък

Колите ще минават на преглед само след платен данък 09_1411457862

Вече всички автомобили ще минават на технически преглед само след платен данък. Общините навсякъде вече могат да следят плаща ли се налогът преди прегледа на колата.

И сега в няколко закона е записано това изискване, но на практика се прилага само в София. Равносметката – милиони повече в общинската хазна от данъка.

От началото на септември общините получиха възможността системите им за платени данъци да се свържат с пунктовете за прегледи на колите.

Парадоксът е, че в общините не знаят колко точно коли са регистрирани на тяхна територия. Тази информация я имат в КАТ. От години обаче се оказва невъзможно общинските регистри и тези в КАТ да се свържат. Затова Министерството на транспорта предприема стъпката да допусне общинските данъчни до информационната система, която свързва пунктовете за прегледи.
Първи крачката правят в София. В началото на годината, а резултатът – Столична община е събрала 7 милиона повече за 7 месеца.

Оказва се че във Варна все още не са решили дали ще има полза за тях от едно такова свързване. Факт, е че това ще изисква инвестиции. Според столичните общинари обаче те се избиват за дни.

Макар и по закон без платен данък да не може да се мине технически преглед, всичко зависи от добрата воля на автомонтьора. А след това от КАТ вече следят само за стикера на стъклото. И в момента системата има пробойни, признават от Столичната община. Всеки пункт избира дали да провери за платения данък, или не.

И следващата стъпка – от сдружението на общините предлагат да се направи още една крачка напред – документът за платен данък да е еднакъв за всички градове с бар-код, който да се сканира от компютрите в пунктовете и монтьора да не може да ти даде стикер, ако преди това не е въвел уникалния номер от фиша.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.