iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Колко българи харесват ГЕРБ и премиера Борисов?

 Изследване на НЦИОМ снимка: Интернет

ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, която се ползва с подкрепата на 29% от избирателите. БСП има подкрепата на 17,5 на сто. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 3 и 15 февруари сред 1000 души.

След местните и президентските избори социолозите констатират консолидиране на избирателите на ГЕРБ около политическите лица на партията и институциите на властта.

ДПС е трета политическа сила със 7% електорален дял.

В сравнение с периода след изборите не са регистрирани значими промени в електоралните дялове на "Атака" и на Синята коалиция - съответно 2% и 2,4%. Синята коалиция взема известна, макар и неголяма, електорална преднина пред "Атака".

Според социолозите по отношение на разпределението на политическото влияние нещата изглеждат "застинали" само на пръв поглед. В публичното пространство вече излизат различни сигнали за търсене на управленски алтернативи.

Заявката на Меглена Кунева е факт, правят се и опити за обединяване на политически субекти, останали под бариерата на парламентарното представителство през последните години, отбелязват от НЦИОМ и допълват, че допълнително картината на политическото роене се усложнява от деленето на симпатизантите на партия "Атака".

До края на календарната 2012 г. очевидно ще наблюдаваме тестването на различни политически идеи, проекти и лидери.

Данните от проучването сочат, че към момента най-консолидиран остава електоратът на ДПС - 84% от избирателите на партията през 2009 г. и днес биха гласували за нея. Сред избирателите на БСП този дял е 79%, а сред тези на ГЕРБ - 70%.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите. Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70% от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери. Това говори за отсъствието на големи лагери от крайни привърженици и противници на единия или другия от двамата леви политици, смятат от НЦИОМ.

Доколкото въпросът за лидерството е на дневен ред за БСП, и е изключително важен за избирателите на партията, трупането на напрежение сред редовите симпатизанти не помага за нейната стабилност и добро бъдеще, коментират социолозите. "Ако е вярно, че ще гледаме конфликт Първанов - Станишев в Българската социалистическа партия, жална им майка на БСП", каза социологът Андрей Райчев.

Според  председателя на БСП Сертей Станишев  рейтингът на Бойко Борисов изтънява. 1/3 от българите все още харесвали премиера, 1/3 – активно не го харесвали и 1/3 били неутрални.

Политик номер едно за февруари 2012 г. е премиерът Борисов, работата на когото е одобрявана от 51% от българите. По този показател не се регистрира промяна в сравнение с края на миналата година. Трябва да се отбележи, че през този месец с 4% намалява неодобрението към премиера, изтъкват от НЦИОМ. Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат.

И през февруари българският еврокомисар Кристалина Георгиева продължава да бъде най-одобряваният политик, заемащ пост извън страната. Дейността й получава одобрението на 66% от българите, като този дял остава непроменен от есента на 2011 г.

50% от българите одобряват работата на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

Неодобрение към действията му са изразили 13% от анкетираните. Сред тях преобладават привържениците на БСП. Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната, показват още данните.

Най-одобряваните министри от кабинета към средата на февруари остават Цветан Цветанов, Николай Младенов, Мирослав Найденов и Вежди Рашидов. Цветанов и Найденов прекараха няколко дни в отнесеното от потов село Бисер. Макар и не първенец сред министрите по рейтинг, с най-голям ръст на одобрение е Лиляна Павлова – 11%. Тя бе в центъра на общественото внимание около тежката зимна обстановка.

Като цяло правителството е одобрявано от 35% от пълнолетните българи, като този дял e с 1% по-малък в сравнение с ноември 2011 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.