iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Се таа, брат, какъв е бюджетът

какъв е бюджетът

В една реклама по телевизора за някакви евтини телефони дърпат за ушите кризата и хоп, изненада – тя се появява в странна одежда и даже проговаря, но с мъжки глас. Питат я: „Кризо, ма ти мъж ли си?”, а тя отговаря” „Се таа, брат”. И си знае своето. Сюжетът на тази реклама все едно е правен за общински бюджет. Хеле пък в Перник.

Общинската администрация стъкмява рамка. Тя страшно зависи от собствените приходи, защото през последните две години правителството драстично реже парите за общините. Преразпределят се средства за делегираните от държавата дейности – главно за образованието и за другото да му мислят местните управници. И те му мислят – слагат на тезгяха общинско имущество де що има и чакат някой да клъвне. И понеже това зависи от Стратегия и Програма за управление на общинската собственост – първо се приемат такива документи, а после заложеното в тях става част от приходната част на общинския бюджет. Как по-нататък да се разпределят тия предполагаеми приходи предлагат от администрацията, а после започват да ги дъвчат и в постоянните комисии на общинския съвет. Като се разберат кой има по-голяма нужда и къде да се плаща за зелен тротоар, например, каквато неразплатена фактура има в община Перник още от 2008г. за 18 хил. лв., бюджетът влиза в зала.  

И кметът,  и съветниците, но тези които са били такива и в предешни мандати,  знаят че и приходите и разходите са предполагаеми, извън това, което по закона за държавния бюджет се задължила да даде държавата. Въпреки това, по традиция пренията продължават дълго. Така и вчера близо четири часа и половина продължиха дебатите и гласуването по бюджета на община Перник за 2012г. Времето се проточи най-вече заради поименото гласуване на 10  точки от направени в последния момент до късно вечерта предния ден предложения. В зала също се правиха и смислени, и популистки предложения, вървяха и един куп обяснения на отрицателен вот, реплики и дуплики, лични обяснения  за взаимно уважение, провиквания от място, забележки от страна на председателя.

Не че не се е случвало, но този път съветниците категорично отказаха да одобрят отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Перник за 2011г. с 16 гласа „за” и цели 21 – въздържали се. Обяснение да се въздържаш за вече реализирани средства няма, но никак не е изключено така да стане и догодина. За това не веднъж предупреждава общинският съветник от  „Демократи за Перник” Петьо Фетфов. И вчера той припомни,  че със залагането на нереално високи приходи, които не се изпълняват и на практика не може да бъдат реализирани, се прави кух бюджет, който прави дефицит. Та затова „Се таа, брат”, какъв бюджет се приема.

Съветниците от ГЕРБ  все пак настояваха да кажат, че внесли промени. Може и така да е. В писанието е казано:”Блажени са вярващите”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.