iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Св. Георги Първанов и веселият змей

Сайтът на президента

Президентът Георги Първанов вече има своя страница в интернет. (Малко преди нея той си направи профил и във Фейсбук.) Крайно време беше, като се има предвид, че и Путин, и Медведев чатят яко. В сайта на премиера на Русия (бивш и вероятно отново бъдещ президент) има препратки и за блога, и за форума му.

Да не говорим за Обама, за когото специалисти по пиар твърдят, че дължи голяма част от успеха си на контакта си с блогърите в САЩ. Страницата на Обама ни посреща със снимка на усмихнатия президент, с протегната ръка.

Нищо подобно няма в нашия случай. Сайтът на Първанов ни изненадва с нещо средно между опит за чувство за хумор и странни внушения. Там ни очаква шарж на президента, изобразен като свети Георги. С ореол! Светиня му президентът и главнокомандващ на армията пробожда с копието си… собствената си позиция. Вместо змея.

Тук идва най-веселото. В религията и преданията змеят е олицетворение на злото, което смелият свети Георги унищожава. В карикатурата (или шаржа, както искате) в страницата на Първанов змеят, свободен и доволен пърха щастливо около главата на президента.

Кое е злото за България? Всички - и българите, и западните ни партньори смятат, че е безнаказаната корупция и организирана престъпност. Да си припомним прословутата грама на посланик Пардю, в която той изрежда съмнителни бизнесмени в България. Част от тях са известни като приятели на президента. Да си припомним и публикациите за неговите спонсори. Да не говорим за ноторно известното любезно отношение на Първанов към някои от “олигарсите” на България, което всява смут дори сред избирателите му.

Интересно е и друго. Президентът досега изказваше своите позиции на държавен глава в официалния сайт на президентството. Обтекаемо и завоалирано до неразбиране, както повелява дипломацията. И изведнъж се модернизира - месеци преди изборите. Няма никакво съмнение, че това е ход за оставането му в политиката. А младият и модерен Станишев няма своя страница в интернет. Да не говорим, че БСП няма никаква официална позиция за конфликта в джамахирията. Но Първанов има - и официална, и неофициална.

Но да оставим външната политика. Далеч по-важна за народа е вътрешната, и то по най-наболелите за държавата въпроси - корупция, организирана престъпност, слаба съдебна система, повишаване на цените. Обаче подхване ли тази тема на сайта си, президентът ще трябва да понесе и своята отговорност извън позицията си на страничен и надпартиен наблюдател.

Защото змеят на злото се разхождаше ухилен и недосегаем за копието му и когато беше председател на БСП, и когато е президент.

 Автор: Евгени Петров,   Източник: Труд

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.