iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат параклис до завоя - убиец при Шел

Вдигат параклис до завоя - убиец при Шел 10_1381144118

Параклис ще бъде вдигнат в района на завоя – убиец при бензиностанция „Шел” на вътрешно-градската магистрала в Перник, който взе няколко човешки жертви. През юни 2007 година пияна шофьорка уби трима младежи, а в края на април тази година друг пиян шофьор уби 17-годишна велосипедистка. Инициативата за параклиса е на управителката на превозваческата фирма „Бус Перник” Магдалена Милтенова, тъй като и автобуси на фирмата й са катастрофирали там. Тя е подкрепена и от създадения наскоро Транспортен клъстър в Перник. Според легенди в близост до завоя убиец някога имало турско гробище, което било заличено и на това се дължи прокобата. Няма данни обаче в Перник да е имало турска махала, което прави много малко достоверно това твърдение. Според проучванията на местни краеведи обаче в подножието на близкия хълм е имало оброк, което оправдава построяването на параклиса именно на това място.

Общинската администрация определи  строително петно на високо място до завоя убиец, така че параклисът да се вижда от пътя. Предстои общинските съветници да одобрят подробния устройствен план и свещеници от Перник да осветят мястото.

Параклисът е поръчан на фирма производител в Бургас и вече е готов. Останали са само довършителни работи, както и издължаване на цялата
сума. Производителят прави остъпка от 1 000 лева от цената като принос на собственика й към богоугодното дело. С дарения се включват бизнесмени и граждани от Перник. Желанието на инициаторите е параклисът да бъде осветен на празника на  св. Петка Българска на 14 октомври. Общата му стойност с доставката и монтажа е 8 260 лв.
Перничани желаещи да помогнат за реализирането на инициативата, могат да направят това на: Сметка IBAN BG 36 SOMB 9130 10 54852302
Общинска банка, в полза на „Транспортен клъстър Перник” ООД

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.