iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Копаенето на незаконни въглища трябва да се накаже със затвор

Копаенето на незаконни въглища трябва да се накаже със затвор 04_1459663521

Копаенето в незаконни мини трябва да бъде инкриминирано и деянието да се наказва с 4 години затвор. Това обяви Жечо Станков, зам. министър на енергетиката, като работна група е съставила текстове за промяна в закона заради незаконните мини в Перник, които рушат къщите на хората.

Заради огромни пукнатини по домовете си и опасност за живота си граждани на Перник излязоха на протест тази сутрин, показа Нова тв. “Като филм на ужасите е, къщата пропада, пропуква се”, обяснява една жена от града. Тя самата сега е евакуирана в общинско жилище.

Според областната управа на Перник навсякъде копаят роми, има незаконен добив. През последните месеци обаче били активизирани всички институции. Полицаи конфискували въглищата и задържали копачите за 24 часа.

Освен незаконния добив от физически лица имало и законен добив от открити руднници, които били на 30 м от домовете на хората.

В проектозакона се предвиждат 4 години затвор и задължителна глоба от 50 000 лв., ако деянието е за първи път. Ако се копае с машини, затворът да е до 6 години, а ако са наети и хора за подобен труд – до 10 години затвор, каза Станков.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.