iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малките населени места ще избират кмет, само ако жителите им са над 350

Малките населени места ще избират кмет, само ако жителите им са над 350 08_1472367598

След последните промени в Изборния кодекс, според които в малките населени места ще се избира кмет ако жителите са над 350, в страната жителите на около една трета от селата ще загубят правото сами да си избират кой да ги управлява. Това сочат данните на НСИ. Картината в Пернишко обаче е много по-драстична, сочи един бегъл анализ, направен на база брой жители в дадено населено място според данните от последното преброяване през 2011 година. Шест са общините в областта с над 180 населени места. В колко обаче местните ще имат право да изберат по своя преценка най-точният човек, който би управлявал добре даденото населено място? В твърде малко, сочи анализът. В най-голямата община в региона – Перник, насалените места са 24, обяснимо тук е най-голям и шансът, освен в големите градски кметства, в селата също да бъде провеждан местен вот. В 14 малки населени места,освен кмет на общината, ще си избират и свой управник. Останалите изпадат от групата, там ще бъде назначаван кметски наместник.

Втората по големина община е Радомир с 32 села. Там в 25 от тях също няма да се провежда избор на селски кмет. В останалите общини картината е изключително драстична. В Земен например според новите разпоредби ще се избира само кмет на общината, тъй като сред 17-те села няма нито едно с над 350 жители, най-безлюдно е Раянци, където постоянните обитатели, според преброяването преди 5 години, са само 7.

От 34-те села в община Брезник с шанс да избират свой управник са само жителите на Ноевци, кожито са над 600.

В най-малката община в региона – Ковачевци с 10 населени места също ще има избор само за общински кмет.

Не по-малко парадоксална е ситуацията в граничната община Трън. Тя е с най-голям брой населени места – 52. В нито едно обаче няма достатъчно избиратели според новия канон. Тук е и селото, което е най-обезлюдено. Става дума за Къшле, където официално обитателят е само един.

Така реално след три години битката освен за кмет на община, ще е особено ожесточена и сред мераклиите да бъдат назначени за кметски наместници. А това ще зависи от властимащите в този бъдещ момент. Затова мнозина чакат с интерес резултатът от президентския вот през ноември, опитвайки се да прогнозират на тази база и евентуалната политическа сила, която ще поеме кормилото на местната власт през 2019-та.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.