iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малко хора са подали декларация за възстановяване на данък

Малко хора са подали декларация за възстановяване на данък 03_1427264121

Само 5200 българи с ниски доходи са подали декларация за възстановяване на данък в рамките на течащата кампания, като това е нищожна част от хората, които са получили под 4080 лв. на година (12 минимални работни заплати) през 2014 г. и отговарят на подоходния критерий за ползване на облекчението.

Правото за възстановяване на данъка обаче се оказа силно ограничено по силата на недобре изпипани законови текстове, а няма никакъв знак за напредък по предложения от БСП тълкувателен закон, който би разширил правото за ползване на отстъпката.

По официална информация на финансовото министерство българите, които са получили под 4080 лв. през 2014 г., съставляват солидна част от активното население - 890 000 души. Не е ясно обаче колко от тях са получавали само трудови доходи, така че да имат право на отстъпката. Извън условието да няма заработени извънтрудови доходи, те не трябва да са получавали необлагаеми доходи като обезщетение за безработица, детски надбавки, приходи от минимални лихви по дебитни карти и т.н. За тези ограничения се разбра постфактум, след въвеждане на облекчението. Анализ на НАП на извадков принцип обаче показа, че 90% от получилите ниски доходи под прага не покриват останалите условия за ползване на облекчението.

БСП прибягна до нетрадиционна практика и предложи да бъде приет тълкувателен закон, който да позволи и на получавалите необлагаеми доходи да ползват облекчението. По този законопроект няма никакво движение и става все по-малко вероятно той да бъде приет. "Сега" за пореден път не успя да получи коментар от председателя на бюджетна комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ дали законопроектът изобщо ще стигне до гледане. Докато НАП предупреждава, че хората могат да останат излъгани и напразно да подават декларации, от БСП призоваха данъкоплатците да се възползват от правата си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.