iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Манастири вадят еликсири на еко панаир в Гигинци

Дори софиянци идват в Гигинския манастир да си купят биволско сирене

20-тина манастири вече са заявили участие в първия еко панаир на братствата от Балканите. Уникалният фестивал на продукцията на биопродуктите ще се проведе на 2 май в Църногорския манастир край брезнишкото село Гигинци.


Няма как да опънем павилиони за всички желаещи. Затова всеки ще си носи маса и на нея ще излага продукцията от манастирската ферма, обясни йеромонах Никанор. По идея на него и игуменът дядо Евгени, панаирът ще се направи в деня, когато във възстановената обител "Св.св. Козма и Дамян" има традиционен народен събор.


За първи път на щандове на открито гостите на манастира ще могат да си напазаруват екологични чисти храни и дори ракии с лековити треви.


Гигинският манастир е известен с млечните продукти от биволско мляко. Монасите продават и подаряват мед от манастирския пчелин. Вече имат и своя марка вино от манастирските лозя. Монасите от сръбския Суково пък имат свои продукти със запазена марка – лековити ракии, мед, лек от бъз, сирене, религиозни сувенири. Кюстендилското братство от Копиловци пък ще донесе прясна пъстърва от собствения си развъдник. Очакват се и производители от Атон.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.