iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Междуведомствената комисия приема обжалвания за сумите, получени при земетресението безсрочно

сн. inews.bg

Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет ще приема жалби на всички, които са неудовлетворени от сумата на възстановителната помощ за щетите от земетресението, което ни сполетя миналата година. Преди да подадем жалбата обаче, трябва да получим одобрение от Община Перник за проект за възстановителните работи. Срок за подаване на документите няма. Това обяви в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов. В качеството му на избран народен представител от региона и заради поетите ангажименти в предизборната кампания Найденов е имал среща със секретаря на МКВП. Имал е и разговор с вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който председателства комисията. Като кандидат за депутат Ангел Найденов даде категорично обещание, че отказите на МКВП ще бъдат преразгледани. Оказва се че за да се стигне до тях е имало причина. В комисията е имало разпореждане да се преразпределят 10 млн. лв и всички останали заявления за възстановителна помощ да бъдат отказани. Така се е стигнало и до необяснимия праг от 2 000 лв в оценките за щетите, под който не се подпомагаше никой пострадал.
Преразглеждането ще става въз основа на ново искане, подадено от собственика на пострадалия имот. С предимство ще се ползват хора с увреждания, самотно живеещи възрастни и хора с тежки заболявания, които не са инвалидизирани. Акцентът ще бъде и на сгради, които се нуждаят от укрепване.
Когато някой вече е получил възстановителна помощ, но оценката за щетите е била по-висока и той е недоволен, взетата вече сума ще се смята за първи транш, поясни министърът.
Вече са изразходвани над 70 на сто от средствата, предвидени за нуждите на Междуведомствената комисия. Това обаче не е проблем, защото с бюджета за следващата година може да се предвидят нови средства, каза още Ангел Найденов.
Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.