iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве

Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве 12_1449645374

Гъстата мъгла, която покрива вече цяла седмица страната, може да се окаже ускорител на грипа, като причината е, че влажният въздух задържа вирусите ниско и така се заразяваме по-лесно. Това обясниха лекари.

"Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве, но все пак организмът ни си има своите защитни механизми", успокои специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова. "Има мукоцилиарен апарат, който ни предпазва от фините прахови частици", обясни тя пред Нова тв. Този апарат обаче може да не функционира добре например при бебета, чиито майки са пушили по време на бременността. Или при деца, чиито родители пушат пред тях.

"Тогава се появява кашлицата, която е защитен механизъм", обясни още д-р Ангелова.

Тя посъветва, когато излизаме по време на мъгла, да си загръщаме лицето с шал. Освен това препоръчва да се ядат много плодове и зеленчуци.

Вчера беше обявен жълт код в 10 области на Северна и Западна България заради гъста мъгла. На някои места тя се задържа през целия ден. За останалата част от страната обявеният код беше зелен. Синоптиците очакват мъглите да се задържат и през следващите два-три дни. Очаква се температурите да се понижават с по градус на ден. По-ясно ще бъде времето през уикенда. Минималните температури в събота ще бъдат около 0 градуса, а максималните - 5 градуса.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.