iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве, затова дишайте през носа

Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве, затова дишайте през носа 12_1449743699

В сезона на мъглите на въпроса дали са опасни те за нашето здраве и как да се предпазим, отговаря д-р София Ангелова, пулмолог и председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести.

Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве. Причината е, че, когато се спусне над населените места, е като своеобразен чадър, който задържа разпространението на токсичните вещества, които се образуват от автомобилните газове, от битовото гориво и ТЕЦ-овете, обяснява специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова. Тя посочва, че големият проблем най-вече в малките населени места е битовото гориво, защото горенето на дърва и въглища отделят много серен диоксид във въздуха. "Всички тези токсични газове и фини прахови частици повишат своята концентрация именно благодарение на мъглата, която ги задържа долу, над земята", посочва пулмологът. Попадайки в тази концентрирана с прахови частици и токсични вещества среда, нашият организъм страда. Най-опасна е мъглата за децата, защото те имат къси и недоразвити дихателни пътища и затова реагират на токсичните вещества. На второ място застрашени са възрастните хора, посочва д-р Ангелова. По думите й хронично болните белодробни пациенти също са под риск. "Това са болните с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и с бронхиална астма", уточнява специалистът по белодробни болести. Д-р Ангелова разказва, че през тази мъглива седмица в кабинета й са потърсили помощ доста пациенти с влошено състояние не в резултат на инфекция, а именно заради въздействието на мъглата. Те са

се оплаквали от силен задух и кашлица

Д-р Ангелова препоръчва този рисков контингент от хора да не излизат навън в най-гъстата мъгла. Ако обаче е невъзможно, защото ходим на работа или пък водим децата на детска градина, то тогава шалът от аксесоар се превръща в задължителен елемент от облеклото ни. "Плътно оплетените шалове през лицето са един добър филтър, който хем затопля въздуха, хем не позволява всички токсични газове да бъдат инхалирани", обяснява д-р Ангелова и допълва, че дишането в мъглата трябва да е през носа, а не през устата. А пациентите с астма и ХОББ трябва преди всичко да инхалират своите препарати, препоръчани от техните пулмолози и после да слагат шаловете. Друг важен съвет на д-р Ангелова е да консумираме повече плодове и зеленчуци в мъгливото време. "Токсичните вещества са източник на оксиданти и затова трябва да приемаме антиоксиданти - витамин А, C и Е, които се съдържат в плодовете", посочва пулмологът. По думите й е грешка хората да изключват от менюто си плодовете и зеленчуците в този сезон, защото трябва да си набавяме витамините от тях, а не с медикаменти.

Все пак д-р Ангелова успокоява, че организмът ни има своите защитни механизми срещу мъглата. "Те са ни вродени и имунологични, механични и биохимични. Най-важно значение има т.нар. мукоцилиарен ескалатор, казва пулмологът. По думите й лигавицата на дихателните ни пътища е покрита с ресничести клетки. А върху тези реснички полепва слуз, която се движи като пелена при движението им.

Ресничките правят между 1000-1500 удара в минута

В мъглата фините прахови частици попадат в белите ни дробове и една част от тях полепват по тази слуз. "Когато ресничките се движат, слузта се придвижва към устната ни кухина и се изкашля, с което белият ни дроб се освобождава от нея. За да се извърши тази очистителна функция обаче, ресничките трябва да са здрави", обяснява д-р Ангелова. Тя е категорична, че хората сами позволяват тези толкова важни реснички по дихателните им пътища да се увредят, като пушат. "60 на сто от бъдещите майки пушат по статистика на РЗИ-София от 2007 г. Всички бременни трябва да се замислят, че тютюневият дим пречи на правилното развитие на тези реснички на плода", казва пулмологът. Вредният ефект при хлапетата настъпва и когато родителите им пушат пред тях. "Детето, което расте в задимена родителска среда, също има несъвършен очистващ апарат и ще страда в мъглата и условията на токсични газове", посочва д-р Ангелова. Обречени на несъвършен мукоцилиарен апарат са всички пасивни пушачи. Заради това в мъглата кашлят и болните, и здравите хора.

Белият дроб се мъчи да се изчисти

от токсичните газове, а за да стане това, се проявяват точно тези силни кашлечни пристъпи", обяснява пулмологът. Ако обаче имаме несъвършен ескалаторен апарат, няма да имаме силна кашлица и да успеем да се прочистим ефективно. "Затова е важно да пазим своите защитни сили, а не да ги увреждаме с цигарен дим", апелира д-р Ангелова. Тя посочва, че пушачите най-силно увреждат своя защитен апарат и са чувствителни при мъгла. С нарушена имунна защита на белия дроб са и злоупотребяващите с алкохола. "При парализирани реснички фините прахови частици попадат в белия дроб и вече могат да доведат до хронична патология - да развият пневмофиброза, да променят дебелината на бронхите и да развият хроничен бронхит и ХОББ", алармира д-р Ангелова.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.