iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мина -открит въгледобив си отвори семейство на улица в Калкас

Мина -открит въгледобив си отвори семейство на улица в Калкас

10-членна фамилия надупчи като швейцарско сирене пернишки квартал. Емилия Богатинова и многобройната й челяд си отвориха частна мина върху чужди имоти. Нелегалните рудничари осеяли с дълбоки ями входа на "Калкас". От изкопите вадят буци кюмюр и го продават на черно.

Залежите изскочили ненадейно преди година и половина при изкопите за канализацията на квартала. Дотогава данни за въглищни пластове не е имало. Под улицата пред къщата на Емилия строителите извадили доста "черно злато" и го раздали на хората. Богатинова и синът й обаче проследили жилата и грабнали мотиките. Открили находището и оттогава неуморно копаят всеки ден след 17 часа, чакайки да свърши работното време на кварталния полицейски инспектор.

Вече година фамилията се изживява като шейхове, седнали върху нефтена платформа. В нелегалната руднична дейност са включени и дъщерята на Емилия, снахата, както и внуците. Така се препитава цялото семейство. Преди дни дори си поръчали багер, който да затрупа старите изкопи и да отвори нови, разказаха местните.

Нощните миньори вече са надупчили наследствените имоти на трима калкашани, разказа кметицата Надка Павлова. Емилия развявала стара бележка от 1962 г. за платен данък, с която претендира за един от чуждите терени. На документа обаче не е посочено за кой парцел са внесени пари, а поради давност не може да се направи и справка. Заради недоволството на жителите на квартала се стигна и до намесата на полиция.
Нелегалните мини в Пернишко са доходоносен бизнес. Досега в аматьорските ями са загинали петима души, отровени от газ гризу или затрупани от тонове пръст.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.